Nieuws

'Beoordelingsgesprekken zijn niet eerlijk'

Beoordelingsgesprekken hebben vrij weinig te maken met hoe werknemers presteren. Vooral uiterlijk, geslacht en accent blijken zeer bepalend te zijn bij de beoordeling.

Dat blijkt uit een zevenjarig onderzoek van organisatiepsycholoog Kilian Wawoe aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar Nu.nl over bericht. "Een beoordelingsgesprek is niet eerlijk. De vijfpuntsschaal wordt massaal gebruikt, waarbij werknemers een cijfer tussen de 1 en de 5 krijgen. Soms wordt de ABCDE-methode gebruikt: in ieder geval krijg je een cijfer dat gebaseerd is op factoren die niets met je werk te maken hebben", aldus Wawoe.

Volgens Wawoe zorgt "de menselijke natuur" ervoor dat een neutrale beoordeling niet mogelijk is. Vrouwen worden consequent lager beoordeeld dan mannen en daardoor ook lager beloond. Vooral agressieve en onvriendelijke mannen blijken meer te verdienen. Mensen zonder regionaal accent, autochtonen, aantrekkelijke mensen en lange mensen worden ook beter beoordeeld. Hoe dunner vrouwen zijn, hoe meer ze verdienen en mannen met een gewicht van rond de 94 kilo verdienen het meest. De gesprekken kosten volgens Wawoe 1 miljard euro per jaar. "Miljoenen uren zitten er in die gesprekken die compleet nutteloos zijn."

Wawoe betoogt dat het beter zou zijn om onszelf te laten coachen door vakgenoten, "door professionals die ons werk bekijken en feedback geven. Professionele reflectie van iemand die ervaren is. We moeten met elkaar praten zodra dat relevant is, en niet alles bewaren voor een moment in december." Macht zou ook vaak een rol spelen bij de gesprekken: "Een manager mag één keer per jaar cijfers uitdelen en dat wil hij zich niet zomaar laten ontzeggen. Hij is één keer per jaar Sinterklaas, en bepaalt wie er de roe krijgt en wie de cadeaus."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.