Nieuws

Europees Hof doet dividendbelasting wankelen

Een uitspraak van het Europees Hof van Justitie trekt de houdbaarheid van dividendbelasting in twijfel. Een arrest van het Hof in een Duitse zaak leidt er mogelijk toe dat pensioenfondsen miljoenen aan belasting terugkrijgen in de Europese Unie.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Ook Nederlandse pensioenfondsen profiteren hier mogelijk van mee, wat zou betekenen dat de Nederlandse overheid reeds geïncasseerde dividendbelasting moet terugbetalen aan de pensioenfondsen.

Het arrest van het Hof ging over een Canadees pensioenfonds dat in Duitsland 15 procent belasting moet betalen over winstuitkeringen in Duitsland, terwijl Duitse pensioenfondsen deze dividendbelasting niet of nauwelijks hoeven te betalen. Volgens het Hof handelt de Duitse fiscus daardoor in strijd met het vrije verkeer van kapitaal in de Europese Unie. Ook de uitzonderingen op het Europees recht zijn volgens de rechters niet van toepassing op het Canadese pensioenfonds.

Het ministerie van Financiën zegt het arrest te bestuderen en kan momenteel nog geen uitspraken doen over de gevolgen voor Nederland. Buitenlandse pensioenfondsen die vergelijkbaar zijn met Nederlandse fondsen zouden volgens Financiën al recht hebben op teruggave van dividendbelasting.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.