Nieuws

EY wees FIOD op verdachte transacties bij Damen

Accountantskantoor EY zou opsporingsdienst FIOD op het spoor hebben gezet van verdachte miljoenentransacties van Damen Shipyards in het Caribisch gebied.

Dat meldt het NRC. Een partner van EY zou tijdens een inval bij het Rotterdamse kantoor van EY in 2017 door opsporingsdienst FIOD een opsporingsambtenaar gewezen hebben op een bedrag van ruim 32 miljoen euro, dat Damen Shipyards in 2015 had toegezegd aan een tussenpersoon in het Caribisch gebied. De FIOD deed de inval bij EY vanwege een onderzoek naar Damen Shipyards, waar de opsporingsdienst eveneens een inval deed.

De FIOD zou tijdens de inval bij EY niet specifiek op zoek zijn geweest naar omkoping in het Caribisch gebied, maar de partner bij EY wist de opsporingsambtenaren op de rode vlag uit 2015 te wijzen. De accountant kon destijds niet bepalen of het bedrag in verhouding stond met de werkzaamheden van de tussenpersoon van Damen.

Daarnaast zou er onder meer een verdachte transactie zijn geweest van elf miljoen euro van de tussenpersoon naar een brievenbusfirma op de Bahama’s, waar de tussenpersoon zelf de bestuurder van was. De tussenpersoon wilde daar geen openheid over geven tegen EY, waarna EY Damen verbood de openstaande facturen van de tussenpersoon nog te betalen. De tussenpersoon heeft inmiddels een claim van twintig miljoen euro neergelegd bij Damen.

NRC-artikel 'EY wees OM op verdachte Caribische deals van Damen'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.