Nieuws

Marcel Pheijffer rijdt geen Tesla

Schadeberekeningen kunnen ertoe leiden dat bedrijven het maken van winst belangrijker vinden dan het redden van mensenlevens. Marcel Pheijffer mijdt daarom voorlopig het rijden in een Tesla, omdat het bedrijf momenteel te creatief omspringt met de boekhouding om op papier winstgevend te blijven.

Dat zegt de hoogleraar accountancy in een opinie in het Financieele Dagblad. Als voorbeeld noemt Pheijffer de Ford Pinto, een auto die eind jaren zestig de concurrentie aan moest gaan met goedkope auto's van Volkswagen en Toyota. De Pinto moest zo goedkoop mogelijk zijn, wat ertoe leidde dat er bespaard werd op beveiliging van de benzinetank, waardoor de auto in brand kon vliegen bij kop-staartbotsingen. De risico's waren bekend bij Ford, maar doordat de kostenbesparingen 137,5 miljoen dollar opleverde en de kosten van een geschatte 180 doden als gevolg van de besparingen op 49,5 miljoen dollar werden ingeschat, besloot Ford de beveiliging achterwege te laten. Het leidde toen er uiteindelijk slachtoffers vielen tot vele rechtszaken en kritiek.

Pheijffer: "Als accountant begrijp ik wat er in de sommetjes wordt berekend. Als jurist begrijp ik de regels aangaande aansprakelijkstelling en het toekennen van een schadevergoeding aan nabestaanden door een rechter. Als hoogleraar in de criminologie-opleiding van de Universiteit Leiden heb ik boeiende discussies met studenten over een dergelijke casus. Als mens, vliegtuiggebruiker en automobilist, heb ik echter moeite met de kilheid achter de cijferexercitie."

Pheijffer zegt daarom de Tesla voorlopig te mijden, omdat het concern "boekhoudkundige trucs" nodig heeft om op papier winstgevend te zijn. "Bedrijven die degelijke trucs nodig hebben vertrouw ik namelijk niet. Hun schadeberekeningen – gelijk Ford – evenmin."

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.