Nieuws

AFM: 'Fondsen, wees eerlijk over pensioenverlaging'

Pensioenfondsen moeten beter communiceren met hun deelnemers als ze korten op pensioenen. Ze moeten niet alleen wijzen op de externe oorzaken, maar ook op de gevolgen van het eigen beleid.

Dat raadt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aan in een rapport. De onderzoekers hebben geanalyseerd hoe pensioenfondsen naar buiten treden als een pensioenverlaging ophanden is, bijvoorbeeld via de website en nieuwsbrieven. Zij hebben ook pensioendeelnemers ondervraagd. De conclusie: de informatie is "niet altijd evenwichtig". "Als u uitleg geeft over de oorzaken van een verlaging, horen daar zowel de rente als beleggingskeuzes en de hoogte van premies in thuis", beveelt de AFM aan.

De onderzoekers komen met een aantal tips. Ze adviseren om jargon, zoals 'dekkingsgraad', te vermijden of in ieder geval uit te leggen. Een pensioenverlaging moet worden uitgedrukt in euro's per maand, zodat deelnemers beter zicht krijgen op de gevolgen. Ook moeten de fondsen duidelijk zeggen of zij het pensioen definitief verlagen of niet. Tot slot beveelt de AFM aan dat pensioenfondsen hun deelnemers moeten aanzetten tot actie. Dat kan bijvoorbeeld door ze aan te sporen om online of bij een adviseur informatie in te winnen over hun financiële situatie.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken kwam onlangs al met maatregelen waardoor de meeste fondsen de pensioenen niet hoeven te verlagen. De bewindsman stelde dat er mogelijk nog gesneden moet worden in de pensioenen bij vier fondsen, waarbij in totaal zo'n 600 duizend werkenden en gepensioneerden zijn aangesloten. Dit betreft kleinere fondsen. Of er daadwerkelijk ergens gekort moet worden is nog niet zeker. De financiële situatie aan het einde van het jaar zal de doorslag geven.

Bron: ANP/AFM

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.