Nieuws

'Minder belastingontwijking multinationals dan gedacht'

Volgens nieuw onderzoek ontwijken multinationals minder belasting dan tot nu toe is aangenomen. Ook de rol van Nederland als tussenstation bij fiscale constructies om belasting te ontwijking zou kleiner zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers Jennifer Blouin (hoogleraar accountancy Wharton, Pennsylvania) en Leslie Robinson (assistent professor Accounting, Dartmouth). Volgens de onderzoekers zijn in de meeste onderzoeken onder meer winsten van bedrijven die indirect onderdeel uitmaken van multinationals twee keer meegeteld, waardoor de hoeveelheid belasting die de multinationals moeten betalen in berekeningen van onder meer de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) en het Europees Parlement veel te hoog uitkomen.

De onderzoekers gebruikten gegevens van het Amerikaanse Bureau of Economic Analysis (BEA). Het werkelijke bedrag dat de Amerikaanse schatkist misloopt zou tussen de drie tot bijna acht keer lager liggen dan tot nu toe werd aangenomen. De rol van Nederland als fiscale doorvoerhaven is volgens de onderzoekers ook een stuk kleiner, evenals de rol van belastingparadijzen zoals Bermuda.

Onderzoekers die verantwoordelijk waren voor de hogere cijfers, zoals de Amerikaanse econoom Kimberly Clausing, menen dat de berekeningen van Blouin en Robinson niet correct kunnen zijn, zo meldt het Financieele Dagblad. Clausing twittert onder meer dat Blouin en Robinson weliswaar concluderen dat er nauwelijks geld blijft hangen in Bermuda, maar dat country-by-country data miljarden aan inkomsten in Bermuda laten zien, die niet op andere manieren is te verklaren. Daarnaast meent zij wel degelijk rekening heeft gehouden met het dubbel tellen van bepaalde winsten.  

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.