Nieuws

Anneke van Zanen voorgedragen als voorzitter NOC*NSF

Anneke van Zanen-Nieberg wordt voorgedragen als voorzitter van het bestuur van sportkoepel NOC*NSF. Zij stopt daarom als bestuursvoorzitter van Baker Tilly.

Anneke van Zanen-Nieberg is door een vertrouwenscommissie van NOC*NSF uit vijf kandidaten gekozen om André Bolhuis op te volgen als voorzitter van de sportkoepel. Van Zanen wordt op 4 maart officieel voorgedragen voor het voorzitterschap. Het NOC*NSF-bestuur organiseert op 15 april een extra algemene vergadering ter verkiezing van de nieuwe voorzitter. Bolhuis neemt op 20 mei afscheid van de sportkoepel, waarna Van Zanen het stokje moet overnemen. NOC*NSF is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.

Bouwen aan de sport

"Met Anneke van Zanen krijgt de sportkoepel een voorzitter met een brede, relevante bestuurlijke ervaring, zowel in de sport als daarbuiten. Zij heeft zeer goede kennis van de sport en heeft ervaring in meerdere relevante netwerken", zo motiveert de vertrouwenscommissie het besluit. Van Zanen zelf noemt het een "grote eer om zowel door de vertrouwenscommissie van bonden en bestuur, als daarna door het bestuur unaniem voorgedragen te worden voor het voorzitterschap van NOC*NSF." Zij wil als voorzitter "in verbinding met de overheid, het bedrijfsleven en de maatschappelijke omgeving krachtig verder kunnen bouwen aan de sport in Nederland.”

Anneke van Zanen-Nieberg is al langer bestuurlijk actief in de sportwereld, onder meer als voorzitter van het CTO Metropool, als bestuurslid van Special Olympics Nationale Spelen Den Haag 2020 en als lid van de Sportadviesraad van Den Haag. Ook was zij tussen 2010 en 2016 penningmeester van NOC*NSF.

Baker Tilly

Vanwege haar benoeming bij NOC*NSF stopt Van Zanen met haar rol als bestuursvoorzitter van Baker Tilly, een functie die zij vervult sinds 1 maart 2018. Binnen die organisatie kreeg Van Zanen een rol als extern voorzitter zonder cliëntenportefeuille. Haar benoeming moest Baker Tilly helpen te veranderen en de implementatie van verbetermaatregelen voor de controlekwaliteit versnellen en verdiepen. "Er was behoefte aan bestuurlijke rust, na een aantal turbulente jaren met bestuurswisselingen en kritiek van buitenaf", zei zij destijds tegen Accountant.

"Anneke heeft in het afgelopen jaar met kracht een forse positieve impuls gegeven aan de ontwikkeling van Baker Tilly: een verdere verbetering van de kwaliteit en de organisatorische randvoorwaarden die dat vraagt", aldus Joke van Lonkhuijzen-Hoekstra, rvc-voorzitter van Baker Tilly. "De mogelijke rol als voorzitter NOC*NSF is op haar pad gekomen. Wij zijn als rvc met Anneke bij elkaar gekomen om werkafspraken te maken. Onverhoopt is gebleken dat wij hier niet uitkwamen. Alle factoren afwegend heeft Anneke gekozen voor de kandidatuur van het voorzitterschap van NOC*NSF. Wij respecteren haar keuze."

De rvc-voorzitter vindt het jammer dat Van Zanen besloten heeft Baker Tilly te verlaten. "Wij gaan in haar een gedreven bestuurder missen. Uiteraard kennen wij Annekes passie voor de Nederlandse sport en zien dat deze voordracht voor haar een unieke kans is."

Pijn in het hart

Van Zanen was bij Baker Tilly in principe aangenomen voor twee termijnen van drie jaar, maar het liep anders. "Deze functie als voorzitter NOC*NSF is een functie die ik ambieer en waar ik met veel energie invulling aan wil gaan geven, als de algemene vergadering mij kiest. Met pijn in het hart neem ik deze beslissing, omdat ik het afgelopen jaar Baker Tilly heb ervaren als een buitengewoon goede organisatie."

Eerder was Anneke van Zanen-Nieberg directeur bij de Algemene Rekenkamer en plaatsvervangend secretaris generaal bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Tot eind 2017 gaf zij leiding aan de Audit Dienst Rijk.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.