Magazine

Geknipt en geschoren: Anneke van Zanen-Nieberg

Anneke van Zanen-Nieberg (54) is sinds 1 maart 2018 bestuursvoorzitter van Baker Tilly Berk. Eerder gaf ze als algemeen directeur leiding aan de Audit Dienst Rijk. Daarvoor was Van Zanen directeur bij de Algemene Rekenkamer en plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ze woont in Den Haag en is ook actief in de sportwereld. “De beste wedstrijden zijn die waarin de scheidsrechter niet opvalt.”

Dit artikel is verschenen in Accountant Q2, 2018

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Altijd naar een vaste kapper?

“Zeker. Ik ga al jaren naar ‘Bij Kees’, de leukste kapper van Den Haag. Ik voel me er thuis, ze knippen goed en het is er altijd gezellig. Meestal word ik door Kees zelf geknipt. Ik ga niet meer weg daar.”

Een opmerkelijke overstap, van de Audit Dienst Rijk naar Baker Tilly Berk.

“Dit is geen interimklus die ik even moet doen, in principe is het voor twee termijnen van drie jaar. Ik ga een uitdaging niet uit de weg. Net als de Audit Dienst Rijk is BTB een organisatie die er om vraagt bestuurd te worden. Ik voelde de energie die er hier is om een volgende stap te zetten. Ik vind mezelf niet een typisch overheidsdier, want ik heb destijds ook twaalf jaar bij PwC gezeten. De overgang is daarom minder groot dan anderen denken. Ik ben in 2012 gestart met de opzet van de ADR, je hebt ook een houdbaarheidsdatum. Het was goed om daar het stokje door te geven.”

In het jaarverslag van BTB wordt u gepresenteerd als ‘externe voorzitter’.

“Ik ben ook door andere kantoren benaderd, om daar een partnerrol te vervullen. Maar dat is een andere positie, dan heb je ook een individueel belang en je eigen portefeuille. Hier ben ik statutair directeur, geen partner. In alles wat ik doe kan ik het belang van BTB voorop stellen. Er was behoefte aan bestuurlijke rust, na een aantal turbulente jaren met bestuurswisselingen en kritiek van buitenaf. Dat leidt af. Ik ben een voorzitter zonder portefeuille, maar ben tegelijk heel senang dat ik twee medebestuurders heb die wel deels een portefeuille hebben en de organisatie goed kennen.”

BTB werd eerder kritisch beoordeeld door toezichthouder AFM.

“De bevindingen van de AFM voelden als point taken. Het moest hier een tandje strakker. Er wordt nu volop ingezet om het beter te krijgen. Sinds mijn aantreden heb ik al veel met de AFM om de tafel gezeten. Ik ben erg slecht in het ontvangen van een standje, maar die gesprekken ervaar ik als constructief. Ik hoop dat ik ze heb overtuigd dat kwaliteit hier op één staat. Organisaties zijn net als sportverenigingen, de AFM is als een scheidsrechter. De beste wedstrijden zijn die waarin de scheidsrechter niet opvalt, maar dan moet je het spelpatroon van die scheidsrechter wel kennen. Nu is het soms lastig om het spel te spelen. Ik merk dat mensen hier zorgen hebben over het toezicht. ‘Als mijn dossier wordt geselecteerd ben ik vogelvrij’, zeggen ze dan. Het zou andersom moeten zijn, je zou trots moeten zijn als jouw dossier wordt gekozen, om te laten zien hoe goed je het gedaan hebt.”

U voelt zich al helemaal onderdeel van de organisatie.

“Ja, ik heb al de ‘clubkleuren’. Er gebeuren hier mooie dingen. Deze organisatie is lokaal geworteld en nationaal verbonden. Er heerst een hele sterke ondernemersgeest op de kantoren. Daarvan word ik vrolijk. Je moet je afkomst niet verloochenen. Onze kracht zit in die lokale betrokkenheid. Daarmee is BTB groot geworden en daarmee zullen we groot blijven.”

Ooit begon u met een studie fysiotherapie, maar uiteindelijk werd u accountant.

“Na ruim twee jaar fysiotherapie wist ik: dit ga ik niet mijn hele leven doen. Toen kwam ik terecht bij PwC, want ik was goed met cijfers. Ik ben nog altijd apetrots dat ik accountant ben, het is een
hele mooie rol, waar we elke dag opnieuw het vertrouwen weer moeten verdienen.”

Bij Kees, Den Haag

Een ‘begrip in Den Haag’, deze gezellige kapsalon in de Fahrenheitstraat. Anneke van Zanen-Nieberg werd geknipt door eigenaar Kees zelf.

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.