Nieuws

Danske Bank nu ook in Frankrijk onderzocht

Danske Bank wordt nu ook in Frankrijk onderzocht vanwege het witwasschandaal bij de Estse tak van de financiële instelling.

Een onderzoeksrechter van het Tribunal de Grande Instance de Paris verdiept zich in de handel en wandel van de Deense bank. Daarmee draait Frankrijk een eerdere beslissing om Danske Bank niet als verdachte te behandelen terug.

Het Franse onderzoek betreft ongeveer 21,6 miljoen euro aan verdachte transacties. Met die transacties zou Danske Bank hebben "meegeholpen aan het witwassen van de opbrengsten van belastingontduiking". Danske moet van de Franse justitie een borgsom van 10,8 miljoen euro storten om een mogelijke boete van te betalen. De bank laat weten mee te werken aan het onderzoek.

Frankrijk is niet het eerste land dat zich over de zaak buigt. Ook in Denemarken en de Verenigde Staten lopen onderzoeken tegen Danske Bank.

Vorig jaar werd bekend dat de grootste bank van Denemarken van 2007 tot en met 2014 miljarden euro's aan dubieuze geldstromen had verwerkt. Het zou onder meer om crimineel geld uit Rusland zijn gegaan dat via de dochteronderneming in Estland werd witgewassen.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.