Nieuws

'Financiën zweeg over misser DNB'

Minister Jeroen Dijsselbloem heeft in 2016 een misser van De Nederlandsche Bank onder de pet gehouden.

Dat concludeert de Algemene Rekenkamer. DNB had de risico's die het DNB liep als gevolg van de financiële crisis en het opkoopprogramma van obligaties door de Europese Centrale Bank met miljarden verkeerd ingeschat. Volgens de Rekenkamer was de misser van DNB een gevolg van een invoerfout die al sinds 2012 in de ramingen verwerkt zat. Dit werd in juni 2016 met het ministerie van Financiën gedeeld, maar Dijsselbloem informeerde de Kamer daar pas in december over.

Uit het onderzoek van de Rekenkamer blijkt dat de wijze waarop de minister van Financiën zich tot DNB verhoudt bij het afdekken van risico’s van monetair beleid "niet geheel duidelijk is vanwege de veelheid aan geldende wet- en regelgeving". De Rekenkamer adviseert het de minister van Financiën om beter vast te leggen op welke manier hij zich verhoudt tot DNB ten aanzien van het afdekken van die risico's. Ook moet er meer duidelijkheid komen over welke informatie er wordt uitgewisseld tussen DNB en de minister, en tussen de minister en de Tweede Kamer.

In een reactie naar de Rekenkamer zegt de minister opvolging te geven aan de aanbeveling om vast te leggen op welke wijze hij zich als aandeelhouder verhoudt tot DNB en welke wetsbepalingen daarbij van toepassing zijn. Voor de informatie-uitwisseling tussen DNB en de minister van Financiën verwijst hij naar een bepaling in de Bankwet 1998 over informatie-uitwisseling over taken en werkzaamheden van DNB.

Voor de informatievoorziening aan de Tweede Kamer refereert de minister onder andere aan het jaarverslag van de ECB, het jaarverslag van DNB en het op verzoek horen van de president van DNB. De minister onderschrijft de aanbeveling van de Rekenkamer om bij de voorbereiding van de besluitvorming over risico's en winstafdracht van DNB een duidelijk onderscheid te maken tussen de rol van aandeelhouder en de rol van bewaker van de rijksbegroting en de hiermee samenhangende belangen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.