Nieuws

Groeiend verzet tegen nieuwe EU-lijst risicolanden

Er is groeiend verzet tegen de geactualiseerde lijst met hoog-risicolanden voor witwassen en terrorismefinanciering die de Europese Commissie deze maand publiceerde.

Dat meldt het Financieele Dagblad. De kritiek komt niet alleen van landen die op de lijst staan, maar ook van EU-lidstaten die vrezen voor hun buitenlandse betrekkingen. Daarnaast zijn Europarlementariërs verbaasd dat Rusland niet op de lijst staat. Opvallendste land op de lijst is Saoedi-Arabië. Dat land vindt de vermelding 'betreurenswaardig'.

Een aantal EU-landen, waaronder Nederland, is het niet eens met de gevolgde procedure, aldus het FD. Eurocommissaris Vera Jourova (Justitie) zegt echter dat zei de lidstaten meermaals heeft geraadpleegd. Volgens de krant heeft de Britse eurocommissaris Julian King nog geprobeerd om de publicatie van de lijst te blokkeren, omdat de Britse regering zou vrezen voor beschadiging van Britse financiële belangen in Saoedi-Arabië.

FATF

Kritiek is er ook van de Financial Action Task Force (FATF), die een eigen lijst heeft waarop twaalf landen staan, veel minder dan de 23 op de EU-lijst. De organisatie liet vrijdag weten dat het vreest dat de EU-lijst de leidende positie van de FATF ondermijnt.

Europarlementariërs vinden het vreemd dat Rusland niet op de lijst staat. De Europese Commissie zegt dat ze dit land in de gaten blijft houden.

EU-lidstaten hebben een maand om bezwaar aan tekenen tegen de lijst en kunnen nog een maand extra bedenktijd aanvragen.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.