Nieuws

Staat wil 'schikkende bedrijven' kunnen uitsluiten bij aanbesteding

De Nederlandse Staat onderzoekt de mogelijkheid om bedrijven die na een wetsovertreding hebben geschikt met justitie, uit te sluiten bij aanbestedingen. Gewerkt wordt aan een aanscherping van de regels voor aanbestedingen.

Daarover bericht het FD. De ministeries van Financiën en Economische Zaken onderzoeken ook hoe contracten met zulke ondernemingen kunnen worden opgezegd.

Na invoering van de aangescherpte regels voor aanbestedingen kan de overheid aanvullende eisen stellen aan bedrijven die geschikt hebben en toch mee willen dingen naar overheidscontracten, zo schrijft de krant. Daarbij wordt gedacht aan "controleerbare verbeterprogramma's" die nieuwe overtredingen van de regels moeten uitsluiten. 

De discussie hierover is op scherp gezet door de witwasaffaire rondom ING, waar de staat zelf al lange tijd bankiert. Na het nieuws over de kostbare schikking van ING afgelopen najaar riepen partijen in de Tweede Kamer het kabinet op om te breken met de bank. Dat bleek echter op basis van de bestaande voorwaarden onmogelijk, aldus het FD.   

Kamervragen over KPMG

Ook KPMG komt in het FD-artikel ter sprake als een onderneming waarmee eerder werd geschikt. Over de dienstverlening door die organisatie aan de overheid werden recent Kamervragen gesteld door SP-Kamerlid Van Raak. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil de Tweede Kamer echter niet in het openbaar vertellen hoeveel en welke diensten de overheid afneemt van KPMG.   

Volgens de minister worden "inhoudelijke en financiële detailafspraken van een gegunde opdracht" als "bedrijfsvertrouwelijk" aangemerkt. Dat geldt ook voor de gemaakte afspraken met KPMG. 

De Tweede Kamer krijgt wel informatie over opdrachten die door de overheid aan KPMG zijn verstrekt, maar alleen op basis van vertrouwelijkheid, aldus de minister.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.