Nieuws

FTM: Nederland minst transparante EU-land bij openbare aanbestedingen

Nederland is het slechtst presterende EU-land op het gebied van transparantie bij openbare aanbestedingen. Van elke euro die de overheid betaalt aan private partijen is meer dan zestig cent 'onzichtbaar'.

Dat meldt onderzoekswebsite Follow the Money. In tegenstelling tot veel andere landen deelt de Nederlandse overheid veelal niet veel meer dan het door de EU verplichte minimum aan informatie. En de informatie die wel gedeeld wordt, klopt soms niet, aldus FTM.

In 2019 ontving Nederland bijna 200.000 euro EU-subsidie om dit probleem aan te pakken. Het ministerie van Binnenlandse zaken startte in samenwerking met Open State Foundation het project Contract Register in the Netherlands.

Dit project resulteerde recent in de website 'Zakendoen met het rijk', maar een en ander leidt volgens FTM nog tot weinig verbetering. Voor echte verandering is een mentaliteits- en cultuurverandering nodig, zo stellen critici.

Baat bij transparantie

Andere Europese landen hebben juist veel baat bij transparantie, beschrijft FTM. Zo kon Litouwen tijdens de coronacrisis dankzij openbare aanbestedingsdata eenvoudig red flags ontdekken tussen de vele aanbieders van medische hulpmiddelen. In Oekraïne zorgde meer transparantie voor veertig procent besparing op de inkoop van medicijnen.

Nederland worstelt ondertussen nog altijd met kwesties als de omstreden 'mondkapjesdeal' met Sywert van Lienden en zijn zakenpartners. Schimmigheid rondom de rol van bewindslieden is daarbij troef, ondanks langdurig onderzoek door forensisch accountants van Deloitte.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.