Nieuws

Swedbank laat EY witwasverdenking onderzoeken

Swedbank heeft accountants- en adviesbureau EY ingehuurd om onderzoek te doen naar mogelijke betrokkenheid van de Zweden bij het grote witwasschandaal bij Danske Bank.

Het financiële concern wil voor zijn aandeelhoudersvergadering eind maart weten hoe de vork in de steel zit. Volgens uitpluiswerk door een nieuwsprogramma op de Zweedse televisie zouden er rond Swedbank voor miljarden euro's aan verdachte transacties hebben plaatsgevonden, verspreid over bijna tien jaar. Mogelijk gaat het om crimineel geld uit de Baltische staten en Rusland.

Vorig jaar werd al bekend dat Danske Bank van 2007 tot en met 2014 miljarden euro's aan dubieuze geldstromen had verwerkt. Er lopen nu in meerdere landen strafrechtelijke onderzoeken naar Danske Bank en de boetes voor de kwestie zouden zomaar in de miljarden euro's kunnen gaan lopen.

Het financiële concern heeft al laten weten zich helemaal terug te trekken uit de Baltische staten en Rusland in verband met het schandaal. Die stap volgde eerder deze week op een uitzonderlijke maatregel van de financiële autoriteiten in Estland. De Denen werden gesommeerd het land aan de Oostzee binnen acht maanden te verlaten.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.