Nieuws

'Beruchte belastinglanden van EU-lijst af'

De EU-ministers van Financiën zetten volgende week naar verwachting een flink aantal landen terug op hun zwarte lijst van belastingparadijzen buiten de EU. Tegelijk worden landen en regio's die volgens de EU het afgelopen jaar hun leven hebben gebeterd als boosdoeners geschrapt.

Volgens ontwikkelingsorganisatie Oxfam worden negen "beruchte" fiscale eldorado’s afgevoerd, waaronder Bermuda, de Kaaimaneilanden en Panama. De zwarte EU-lijst werd in december 2017 opgesteld na onthullingen over belastingschandalen in de Panama Papers en de Paradise Papers en telde aanvankelijk zeventien landen of regio’s. Inmiddels staan er nog vijf op de zwarte lijst.

Oxfam verwacht op basis van eigen onderzoek dat deze lijst wordt uitgebreid met achttien landen omdat zij onvoldoende hun fiscale beleid hebben aangepast en dat er 32 op de zogenoemde grijze lijst zullen staan. Die lijst is voor landen en regio's die hebben beloofd binnen één jaar hun beleid te veranderen. Negen landen worden volgens Oxfam afgevoerd omdat ze hun belastingbeleid volgens de EU hebben verbeterd.

Fout signaal

"Uit de analyse in het nieuwe Oxfam-rapport 'Off the Hook' blijkt dat de EU-Ministers van Financiën aanstaande dinsdag de Bahama's, Bermuda, de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden, Guernsey, Hong Kong, Isle of Man, Jersey en Panama hoogstwaarschijnlijk van de lijsten gaan verwijderen. […] Als de EU volgende week deze notoire belastingparadijzen van haar zwarte en grijze lijst schrapt ondermijnt dit de geloofwaardigheid van de EU en geeft het een fout signaal af aan alle andere belastingparadijzen. Bovendien blijft het onacceptabel dat een aantal EU-landen die eveneens aan te merken zijn als belastingparadijs, zoals Nederland, de dans ontspringen", aldus Oxfam.

Oxfam roept de EU-regeringen op de criteria voor de zwarte lijst te versterken, anders is het proces volgens de organisatie "een farce." Een steeds kleinere lijst is volgens de ministers juist een succes omdat landen niet aan de schandpaal willen worden genageld en daarom hun beleid aanpassen.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.