Nieuws

Oeso wil wereldwijd minimumtaks voor bedrijven

Om belastingontwijking tegen te gaan wil de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) dat er wereldwijd een minimumtarief aan belasting komt voor bedrijven.

De Oeso praat morgen met lobbyisten, fiscalisten, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven over de mogelijke invoering van een wereldwijd minimum belastingtarief, zodat internationale bedrijven stoppen met het ontlopen van belasting door het schuiven met winsten.

Analisten noemen de maatregel vergaand, maar het feit dat de Oeso het voorstel op tafel legt, betekent dat belangrijke spelers de maatregel steunen. Marlies de Ruiter, partner bij EY, zegt tegen het Financieele Dagblad dat de maatregel "heel ingrijpend" is. Een minimum effectief tarief (een percentage is nog niet bekend) staat volgens De Ruiter "haaks op de huidige uitgangspunten voor internationale belastingafspraken", waarin fiscale soevereiniteit erg belangrijk is.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.