Nieuws

Swedbank stuurt topvrouw weg

Birgitte Bonnesen, de topvrouw van Swedbank, is weggestuurd door het Zweedse financiële concern. Swedbank staat al enige tijd flink onder druk door onderzoeken naar mogelijk witwassen via het financieel concern.

Swedbank wordt in verband gebracht met het witwasschandaal bij de Deense branchegenoot Danske Bank, na onthullingen van de Zweedse televisiezender SVT. Het vertrek van Bonnesen komt een dag na een inval van de Zweedse autoriteiten op het hoofdkantoor van Swedbank. Die acties vielen samen met een verbreding van het onderzoek naar Swedbank. De financiële opsporingsdienst gaat nu ook na of de bank zich schuldig heeft gemaakt aan fraude, en of regels over handelen met voorkennis zijn overtreden.

"De ontwikkelingen van de afgelopen dagen hebben enorme druk veroorzaakt bij de bank", aldus Swedbank in een verklaring. Wel stellen ze dat Bonnesen gedurende haar drie jaar aan het roer een belangrijke bijdrage heeft geleverd. Meerdere aandeelhouders van Swedbank zeiden voor de aandeelhoudersvergadering van donderdag echter al tegen decharge voor Bonnesen te zullen stemmen, waarmee bestuurders normaal gesproken worden ontheven van aansprakelijkheid over het voorbije boekjaar.

Bonnesen wordt in ieder geval tijdelijk opgevolgd door financieel topman Anders Karlsson, die de functie gaat combineren. Naar een permanente opvolger voor Bonnesen is een procedure in werking gezet.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.