Nieuws

AFM-reactie CTA: 'Versterking structuur serieus overwegen'

Versterking van de structuur van de accountantssector, om de kwaliteit van wettelijke controles duurzaam te borgen, moet serieus worden overwogen. Elementen van het verdienmodel, het bedrijfsmodel en de markt kunnen negatieve impact hebben op de controlekwaliteit.

Dat schrijft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een nagekomen reactie op het digitaal loket van de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA). Volgens de AFM is de reactie, gedateerd 19 april, ook op die datum aangeleverd, maar waarschijnlijk door een technische fout niet zichtbaar geworden. “Daarom hebben we gisteren met de CTA geschakeld, zodat zij de reactie alsnog handmatig hebben kunnen uploaden”, aldus een woordvoerder van de toezichthouder. Het totaal aantal reacties komt daarmee op 43.

De AFM stelt in haar commentaar dat het doorvoeren van veranderingen om de kwaliteit van controles duurzaam te verbeteren bij oob-accountantsorganisaties te langzaam gaat, “waarbij er wel verschillen in verandersnelheid zijn geconstateerd”.

Ook andere stakeholders betrekken

De toezichthouder vindt het van belang om, naast de externe accountant, ook de rol en verantwoordelijkheid van andere stakeholders bij de totstandkoming van betrouwbare informatie te betrekken: bestuurders, commissarissen, auditcommissie en de Algemene Vergadering van Aandeelhouders die de externe accountant benoemt.

Ook vraagt de AFM de CTA om in haar adviezen rekening te houden met de internationale context van de sector en daarom “oplossingen aan te dragen die zich niet beperken tot de Nederlandse accountancysector en het genoemde juridische kader, maar ook daarbuiten toepasbaar zijn”.

Alle ingediende commentaren op het digitaal loket van de CTA zijn als pdf-document te raadplegen.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.