Nieuws

EFAA: 'Waarde van audits in het mkb onderschat'

Een verplichte accountantscontrole voor het mkb is waardevoller dan gedacht en de Europese Commissie en nationale autoriteiten zijn wellicht te ver gegaan door de omzet-ondergrens voor de verplichte controle te hoog te leggen.

Dat concludeert de European Federation of Accountants and Auditors for SMES (EFAA) in het rapport 'Evidence on the Value of Audit for SMEs in Europe: Perspectives of Owner-Managers, Company Accountants and Directors'. "De resultaten van onze enquête en rapporten uit andere landen kunnen belangrijke implicaties hebben voor toezichthouders en beleidsmakers, standard setters en het beroep, en dan met name auditors", zegt Bodo Richardt, EFAA President. "De waarde van de mkb-audit is belangrijk voor het algemeen belang en de voordelen voor de maatschappij zijn mogelijk ondergewaardeerd".

De EFAA stelt dat audits het vertrouwen in financiële informatie bevorderen. "En toch is het aantal audits van mkb-bedrijven in de loop der jaren in Europa gestaag afgenomen, als gevolg van het herhaaldelijk verhogen van de auditdrempels door de Europese Commissie", aldus de EFAA.

De belangrijkste uitkomst van het onderzoek is volgens de EFAA dat de drie meestgenoemde voordelen van een audit zijn: 'een audit zorgt voor controle over boekhoudsystemen en rapporten', 'de auditor geeft belangrijk advies aan het management' en 'audits verbeteren de interne controle'. Die drie voordelen werden aanzienlijk vaker genoemd dan 'audits geven zekerheid aan externe financiers '. Volgens de EFAA bewijst dit dat mkb-bedrijven vooral waarde hechten aan zaken die verder gaan dan assurance.

EFAA: "De Europese Commissie en nationale wetgevers zijn in het kader van het verminderen van de regeldruk mogelijk te ver gegaan door kleine bedrijven vrij te stellen van audits." De EFAA denkt dat autoriteiten er goed aan doen om de hoogte van de controledrempel nogmaals kritisch te bekijken "gezien de potentiële risico's voor de economie en het openbaar belang", zegt Paul Thompson, EFAA-directeur. "Het stellen van controledrempels verdient een grondige en degelijke evaluatie van zowel de kosten als baten van audits in het mkb. "

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.