Nieuws

'Moederbedrijf Gucci treft miljardenschikking wegens belastingontwijking'

Het Franse luxeconcern Kering, moederbedrijf van modehuis Gucci, staat op het punt een schikking te treffen van 1,3 miljard tot 1,4 miljard euro met de Italiaanse belastingdienst.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Het zou de grootste belastingschikking ooit zijn in Italië.

Kering werd sinds vorig jaar onderzocht wegens vermeende belastingontduiking bij Gucci. Gucci zou sinds 2002 maar liefst 2,5 miljard euro aan belasting hebben ontweken via een kantoor in Zwitserland. De Italiaanse autoriteiten ronden in november 2018 hun onderzoek af naar het ontwijken van ruim 1 miljard euro door Gucci tussen 2010 en 2016. Door een schikking te treffen ontloopt moederbedrijf Kering de rente en een boetebedrag over de ontweken belasting, wat volgens Reuters bij elkaar nog eens 500 miljoen euro extra zou kosten.

Fiscale constructie

Het Franse moederbedrijf Kering, dat een kantoor heeft in het Zwitserse kanton Ticino, bezit alle merkrechten van Gucci. De fiscale constructie waarmee Kering belasting ontweek is zo opgezet dat alle winst van Gucci naar het Zwitserse kantoor vloeit, terwijl bijna alle productie van Gucci zich in Italië afspeelt. Kering zou dit ten onrechte met veel van zijn activiteiten doen.

Op zich is dat onder de huidige internationale regelgeving toegestaan, maar dan moet het management ook echt vanuit Ticino worden gevoerd. Volgens de Italiaanse autoriteiten is het kantoor in Zwitserland echter feitelijk niet veel meer dan een brievenbusfirma, omdat alle topmanagers van Gucci hoofdzakelijk werken bij Gucci-kantoren in Milaan en Florence.

Vorig jaar hield Kering nog vol dat er niets aan de hand was en dat het bedrijf gewoon volgens de regels de juiste hoeveelheid belasting betaalt in Zwitserland. Het bedrijf nu weten in gesprek te zijn met de Italiaanse autoriteiten, maar dat het exacte bedrag van de schikking nog niet is overeengekomen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.