Nieuws

Aruba van EU-lijst belastingparadijzen af

De EU-ministers van Financiën hebben Aruba van de zwarte lijst van belastingparadijzen af gehaald, omdat het land zijn fiscale wetgeving heeft aangepast. Ook Barbados en Bermuda zijn geschrapt, waardoor de lijst nu nog twaalf fiscale boosdoeners telt.

De lidstaten waren eerder deze week al overeengekomen dat de drie vrijdag formeel van de zwarte lijst zouden worden verwijderd. Aruba, een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, stond op de zwarte lijst omdat het zich niet had gehouden aan de belofte om het fiscale beleid binnen een jaar aan te passen aan EU-eisen.

De zwarte lijst bevat alleen landen buiten de EU en werd in december 2017 voor het eerst opgesteld. Het gaat om landen en regio's die (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en niet "welwillend" staan tegenover de strijd tegen belastingontwijking.

Volgens de maatschappelijke organisatie Oxfam maken de EU-regeringen het belastingparadijzen te gemakkelijk. "De hervormingen die Bermuda, Barbados en Aruba hebben toegezegd zal ze niet stoppen om als belastingparadijs te handelen", aldus een woordvoerder. "Ze zullen doorgaan met agressief fiscaal beleid. De EU moet de lat hoger leggen."

Belastingontwijking berooft landen van inkomsten die nodig zijn voor investeringen in openbare diensten zoals scholen en ziekenhuizen, betoogt Oxfam. Volgens de organisatie zijn Nederland, Ierland, Cyprus, Luxemburg en Malta overigens zelf belastingparadijzen als hun eigen criteria voor de zwarte lijst op de EU-landen zouden worden toegepast.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.