Nieuws

'Crowdfundingplatforms beloven vaak te hoog rendement'

De rendementen van crowdfundingplatforms liggen in werkelijkheid vaak een stuk lager dan wat er wordt beloofd. Daarnaast is het toezicht op alternatieve financiering momenteel nog beperkt.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Gemiddeld beloven crowdfundingplatforms een rendement van 8,9 procent, terwijl dit in werkelijkheid 5,2 procent zou zijn, met een dalende trend. Dit zou naast de kosten van het platform ook liggen aan een steeds groter aantal bedrijven dat het niet lukt om geïnvesteerd geld terug te betalen. In de begindagen van crowdfunding, zo'n acht jaar geleden, zouden vooral duurzame en lokale initiatieven gebruik hebben gemaakt van alternatieve financiering. Tegenwoordig vinden vooral veel bedrijven de platforms wanneer ze afgewezen zijn bij banken, en dan met name vastgoedontwikkelaars.

"De gepresenteerde rendementen kloppen alleen als alle leningen worden terugbetaald. Maar dat gebeurt natuurlijk niet altijd", zegt crowdfundingconsultant Gijsbert Koren tegen het FD. Ook de AFM concludeerde reeds in 2017 dat de informatievoorziening van de platforms "ondermaats" was. Lex van Teeffelen, lector Financiële en Economische Advisering aan de Hogeschool Utrecht, stelt voor dat Nederland regelgeving overneemt uit enkele buurlanden, waar aanbieders moeten kunnen aantonen dat de beloofde rendementen realistisch zijn.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.