Nieuws

ACCA: pak verwachtingskloof op andere manier aan

Het dichten van de verwachtingskloof tussen accountant en publiek wil maar niet lukken, blijkt uit onderzoek van ACCA. De Brits-internationale beroepsorganisatie stelt voor de kennis-, prestatie- en evolutiekloof als componenten van de verwachtingskloof te onderscheiden en elk met een eigen strategie aan te pakken.

ACCA deed in samenwerking met CAANZ, de beroepsorganisatie van accountants in Australië en Nieuw-Zeeland, in elf landen onderzoek onder in totaal elfduizend respondenten. Ruim de helft van het algemene publiek denkt dat de controlerend accountant verantwoordelijk is voor het voorkomen van bedrijfsfaillissementen, zo blijkt uit het onderzoek. Gemiddeld wist 34 procent van de respondenten bij een vraag over de huidige rol van de accountant de juiste keuze te maken. Het Griekse publiek is met 48 procent het beste op de hoogte. Van de Britse respondenten wist maar een kwart wat die rol precies inhoudt.

Als het gaat om de verwachtingen die het publiek heeft over de rol van de accountant zegt een derde van de respondenten dat de accountant altijd élke fraude zou moeten ontdekken en melden. Op het gebied van fraude lopen de verwachtingen van het publiek en het beroep het meest uiteen, aldus ACCA.

Het onderzoek toont aan dat het maar niet lukt om de verwachtingskloof te dichten, zegt Maggie McGhee, executive director governance van ACCA. "Globally, it is clear that further education on the auditor's role is required, backed by a proactive approach from the profession to address public concern."

Om de verwachtingskloof te dichten is het volgens ACCA nodig die kloof in drie componenten te splitsen. Als eerste de kenniskloof: wat denkt het publiek dat de accountant doet en wat doet de accountant op dit moment? Ten tweede de prestatiekloof: wat is de rol van de accountant op dit moment gezien wet- en regelgeving en hoe voert hij deze rol daadwerkelijk uit? En ten slotte de 'evolutiekloof': wat is de huidige rol van de accountant en wat vindt het publiek dat de accountant zou moeten doen? Vervolgens moet elk van deze 'kloven' met een eigen strategie worden aangepakt.

Zo kan bijvoorbeeld betere voorlichting over de regelgeving voor accountantscontrole ervoor zorgen dat het kennisniveau bij het publiek stijgt. Daarbij is een rol weggelegd voor accountants zelf, maar ook voor beroepsorganisaties, regelgevers, toezichthouders, media en andere stakeholders, meent ACCA.

» Closing the expectation gap in audit

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.