Nieuws

AFM: wettelijke regels crowdfunding ontbreken

Er zijn wettelijke regels nodig om misstanden rondom crowdfunding aan te kunnen pakken.

Dat zegt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in reactie op berichtgeving van Trouw en De Groene Amsterdammer over mkb-bedrijven die failliet gaan doordat ze bij gecrowdfunde leningen soms woekerrentes moeten betalen aan crowdfundingplatforms.

"Wij hebben al meermaals onze zorgen geuit over het gebrek aan regelgeving", aldus een woordvoerster van de AFM. In Europees verband wordt wel gewerkt aan wetgeving, laat de toezichthouder weten.

De AFM heeft crowdfundingplatforms niet helemaal de vrije hand gegeven. "We hebben gekozen om ze met een ontheffing toe te laten op de markt. Dan moeten ze nog wel aan enkele eisen voldoen." Zo worden de bestuurders van de platforms gecontroleerd en zijn er eisen aan goed bestuur en aan de organisatie. Ook moeten de partijen ieder halfjaar informatie aan de toezichthouder aanleveren.

Stichting MKB Financiering onderschrijft de behoefte aan regelgeving. "Wij vinden ook dat die te lang op zich laat wachten", laat voorzitter Ronald Kleverlaan weten. "Dit wil je niet", reageert hij op de bevindingen van Trouw en De Groene Amsterdammer. Wel wijst hij erop dat de sector, die behalve crowdfunding ook alternatieve beurzen en zaken als factoring en flitskredieten omvat, enkele maanden geleden een gezamenlijke gedragscode heeft afgesproken. Die gaat op 1 juli in.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.