Nieuws

ASML beste reputatie van Nederlandse organisaties

Techbedrijf ASML heeft van alle organisaties in Nederland de beste reputatie.

Dat blijkt uit de MT500, het jaarlijkse reputatie-onderzoek, uitgevoerd in opdracht van leiderschapsplatform MT. ASML wordt gevolgd door Tata Steel en Shell. De lijst is tot stand gekomen op basis van ruim drieduizend respondenten en werd geleid door professor Henk Volberda van het Amsterdam Centre for Business Innovation, onderdeel van de Universiteit van Amsterdam.

Deloitte is het hoogst genoteerde accountantskantoor in de lijst, met een veertiende plaats. De rest van de top tien grootste accountantskantoren volgen op flinke afstand: PwC (96), KPMG (109), EY (114), BDO (190), Baker Tilly (249), Flynth (289), Mazars (329) en Alfa (374). Accon avm komt als enige kantoor van de tien grootste accountantsorganisaties niet voor in de lijst, De Jong & Laan (324, elfde in de lijst top 30 accountantskantoren) echter wel.

De resultaten zijn wat betreft de accountancysector echter gebaseerd op een relatief klein aantal respondenten, zo blijkt uit de onderzoeksverklaring. De MT500 komt tot stand door middel van 'peer-to-peer-beoordeling', waarbij deelnemers wordt gevraagd hun oordeel te geven over bedrijven die in hun eigen branche actief zijn. In de accountancysector waren dat in totaal 91 respondenten.

ASML

Volgens Volberda, is ASML "een absolute vaandeldrager van technologische innovatie". Volberda: "Het is een van wat ik beschouw als de 'nieuwe' Nederlandse multinationals. De vorige jaren eindigde het bedrijf als derde, maar nu heeft het Shell van de troon gestoten. Daarvoor heeft het dus niet alleen geëxcelleerd in productleiderschap, klantgerichtheid en uitvoering, maar het heeft blijkbaar ook een naam op te houden als goede werkgever."

ASML-ceo Peter Wennink RA reageert bescheiden op zijn toppositie. "Mijn eerste reactie is dan toch dat we dit niet alleen doen. En dat is geen valse bescheidenheid. Je moet je realiseren dat we in een wereldwijd ecosysteem werken van leveranciers, klanten en kennisinstellingen. In dit systeem heeft iedereen een eigen rol en levert topkwaliteit. We zijn afhankelijk van elkaar en we vertrouwen elkaar. Dat vertrouwen zorgt voor een hechte samenwerking. Dus dat compliment geef ik ook graag door aan hen."

Overschatten

Volgens leiderschapsexpert Ben Tiggelaar, die voor MT jonge talenten interviewt over hun leiderschap, is het belang van een goede reputatie niet te overschatten. "In een krappe arbeidsmarkt zijn de eerste associaties die mensen hebben bij een organisatie essentieel. Vergelijk het met de eerste indruk die je als persoon maakt. Dat beeld kleurt alle waarnemingen die verder volgen."

De top 10

  1. ASML
  2. Tata Steel
  3. Shell
  4. BAM
  5. De Efteling
  6. Ahold Delhaize
  7. NS
  8. BMW Nederland
  9. Booking.com
  10. Google

> Resultaten MT500

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.