Nieuws

Senatoren VS willen toegang tot controledossiers Chinese beursfondsen afdwingen

Een groep senatoren heeft een wetsvoorstel ingediend dat Chinese bedrijven met een beursnotering in de VS moet dwingen zich te houden aan de Amerikaanse toezichtswetten. Hun accountants moeten toegang moeten geven tot controledossiers. Gebeurt dat niet, dan wordt de beursnotering geschrapt.

Dat meldt persbureau Reuters. Ook beursintroducties van bedrijven met een accountant waar de de Amerikaanse accountantstoezichthouder PCAOB geen inspecties kan houden zijn niet meer mogelijk, zo staat in het voorstel.

China en Amerika steggelen al jaren over het toezicht op Chinese beursfondsen en hun accountants. China wilde de PCAOB jarenlang geen toestemming geven om inspecties uit te voeren bij Chinese accountantskantoren vanwege zorgen om de staatsveiligheid.

Toezichthouders uit beide landen kwamen enkele jaren geleden tot overeenstemming over wederzijdse inspecties, maar in de praktijk heeft de PCAOB nog steeds problemen bij het opvragen van controledossiers. Zo deed de toezichthouder in 2017 Crowe Horwath Hongkong voor drie jaar in de ban, omdat het kantoor geen documenten wilde overhandigen. Crowe Horwath Hongkong zei toen dat het klem zit tussen eisen van de PCAOB en het Chinese ministerie van Financiën. Eerder verbood de toezichthouder ook PKF Hong Kong nog langer in de VS genoteerde Chinese bedrijven te controleren.

Volgens een van de initiatiefnemers, de Republikeinse senator Marco Rubio, "Beijing should no longer be allowed to shield U.S.-listed Chinese companies from complying with American laws and regulations for financial transparency and accountability".

Op dit moment zijn er 156 beursgenoteerde Chinese bedrijven in de VS, waaronder Alibaba en China Petroleum & Chemical Corp (Sinopec), met een totale marktkapitalisatie van 1,2 biljoen dollar.

Professor Paul Gillis van de Guanghua School of Management in Peking verwacht dat veel Chinese bedrijven hun Amerikaanse notering zullen inruilen voor een notering in Hong Kong als het wetsvoorstel het haalt. Onlangs kondigde Alibaba aan dat het bedrijf een tweede beursnotering in Hong Kong overweegt, naast die in New York.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.