Nieuws

'Accountants worden niet vervangen door robots'

Process mining speelt een steeds grotere rol in de accountantscontrole. Maar dat betekent niet dat accountants in de toekomst door robots worden vervangen.

Dat stelt Angelique Koopman, partner audit innovation, data & technology in de assurancepraktijk van EY, in een podcast van BNR Nieuwsradio. FD-journalisten Joris Polman en Rémy Baurichter spraken met Koopman over de toekomst van het accountantsberoep.

Beide journalisten kregen demo's te zien van digitale tools die door EY in de assurancepraktijk worden ingezet. Via process mining kun je op basis van data processen completer in beeld krijgen, aldus Koopman. "Het gaat juist om de uitzonderingen die voor ons interessant zijn." Daarbij moet ook worden gelet op de context van de analyse die wordt uitgevoerd.

Uiteindelijk blijft accountancy toch mensenwerk, want het gaat om oordeelsvorming. Maar de controle wordt inmiddels wel geholpen door handige software die delen van het controlewerk voor zijn rekening neemt. Dat kan ook helpen bij het opsporen van fraude.

Niet alleen EY is hier mee bezig, andere accountantsorganisaties doen het ook. Probleem is wel dat andere techreuzen zulke tools eveneens kunnen ontwikkelen, waarschuwt FD-journalist Polman. "Dit kan Microsoft ook prima bouwen en misschien nog wel goedkoper en beter ook."

Of digitalisering en process mining bijdraagt aan de relevantie van het accountantsberoep voor de toekomst is dus de vraag, zo stellen de FD-journalisten. "Maar de oordeelsvorming van accountants is wel gebaseerd op meer en kwalitatief betere gegevens. Indirect maakt ze dat wel relevanter."

BNR-podcast 'Accountants worden niet vervangen door robots'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.