Nieuws

'Fiscus heeft nog niet ingestemd met belastingvoordeel Uber'

Het Amerikaanse taxibedrijf Uber heeft aan haar aandeelhouders gerapporteerd dat het in Nederland een aftrekpost heeft van 6,1 miljard dollar, zonder dat de Nederlandse fiscus daarover een ruling heeft afgegeven.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Uber had het belastingvoordeel reeds in haar kwartaalbericht aan aandeelhouders verwerkt. Uber meent dat de aftrekpost is ontstaan doordat het intellectueel eigendom van Bermuda naar Nederland heeft verhuisd. Alle activiteiten van Uber buiten de VS vallen onder Uber International BV, de Nederlandse BV van Uber. Wanneer Uber winst maakt, zouden alle royalty's van alle Uber-dochterbedrijven in andere landen naar de Nederlandse BV vloeien, vanwege het gebruik van het Uber-merk en de bijbehorende technologie. Vervolgens wil Uber het intellectueel eigendom in Nederland gaan afschrijven en zo de belastingaftrek 'verzilveren'.

Normaal gesproken probeert een bedrijf via een zogenoemde belastingruling zekerheid te krijgen over zulke grote aftrekposten. Volgens een bron van het FD heeft de Belastingdienst echter nog helemaal geen ruling afgegeven aan Uber, waardoor het nog niet vaststaat of de fiscus die belastingaftrek toestaat.  

Een woordvoerder van Uber wijst op het beleid van Uber om zich te houden aan de belastingwetten van landen waarin het actief is. De fiscus zegt geen uitspraken te doen over individuele belastingplichtigen.

Ophef

Vorige week ontstond ophef vanwege het kwartaalbericht van Uber en het vermeende belastingvoordeel. Verschillende Kamerleden vroegen staatssecretaris Menno Snel (Financiën) om opheldering.

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.