Nieuws

Gemiddelde pensioenleeftijd op 65 jaar

De gemiddelde leeftijd waarop Nederlanders met pensioen gaan lag vorig jaar voor het eerst op 65 jaar. Dat is vijf maanden hoger dan in 2017.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Mensen stoppen de laatste jaren steeds later met werken, wat volgens het CBS direct gerelateerd is aan wetswijzigingen die werknemers stimuleren om langer door te werken, zoals maatregelen om vervroegd pensioen te ontmoedigen, de hogere AOW-leeftijd, de toegenomen arbeidsparticipatie van vrouwen en de vergrijzende bevolking.

Tussen 2002 en 2006 lag de gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers nog rond 61 jaar, waarna de leeftijd bijna onafgebroken is gestegen.

Het aantal personen van 55 jaar of ouder met loon als voornaamste inkomensbron is tussen 2006 en 2018 bijna verdubbeld. In 2018 waren er bijna vier keer zoveel werknemers van 60 tot 65 jaar als in 2006. Het aantal werknemers van 65 jaar of ouder nam sterk toe van negenduizend in 2006 naar 81 duizend in 2018.

Statistiek

Volgens een woordvoerder van het CBS valt niet te zeggen in welk jaar hiervoor de gemiddelde pensioenleeftijd voor het laatst op 65 jaar uitkwam. De statistiek hierover gaat maar terug tot het begin van deze eeuw. Ruim honderd jaar geleden was het volgens de zegsman nog heel gebruikelijk dat mensen tot op hoge leeftijd doorwerkten.

De Noodwet Ouderdomsvoorziening voor de verstrekking van een uitkering aan mannen en alleenstaande vrouwen van 65 jaar en ouder zonder voldoende eigen inkomsten, dateert uit de jaren veertig. In de jaren vijftig is die regeling vervangen voor de AOW, waarbij de uitkeringsgerechtigde leeftijd werd vastgesteld op 65 jaar. De mogelijkheid om via de zogeheten VUT vervroegd, dus eerder dan 65 jaar, uit dienst te gaan werd in de jaren zeventig geïntroduceerd.

AOW

Overigens stijgt de AOW-leeftijd de komende jaren minder snel. De Tweede Kamer stemde in juni in met een voorstel daarover uit het pensioenakkoord. De AOW-leeftijd wordt tot 2022 bevroren op 66 jaar en vier maanden. Daarna loopt deze wel weer op, maar een stuk trager dan eerder gepland. De tragere stijging was een vurige wens van de vakbonden in de onderhandelingen met werkgevers en kabinet.

Bron: CBS/ANP/Accountant.nl

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.