Nieuws

Deloitte stuurt director te vroeg met pensioen

Deloitte Accountants heeft vorig jaar ten onrechte een 66-jarige managing director global finance naar huis gestuurd, omdat zij de pensioenleeftijd bereikt zou hebben. Het kantoor heeft zijn eigen pensioenreglement niet goed gelezen, blijkt uit een arrest van het Gerechtshof Amsterdam.

Lex van Almelo

Deloitte moet de weggestuurde managing director en controller EMEA alsnog vanaf 1 juni 2018 haar bruto-maandsalaris van 11.788 euro betalen, totdat het arbeidscontract rechtsgeldig eindigt, zegt het hof. Deloitte hoeft haar echter niet meer aan het werk te zetten, zoals de director had geëist.

Onbetaalbare premies

De vrouw kwam in 5 oktober 1999 voor onbepaalde tijd in dienst bij Deloitte en ondertekende in 2003 het arbeidscontract voor de directorsfunctie. Volgens deze overeenkomst eindigt het dienstverband “in ieder geval van rechtswege, zonder dat hiertoe enige opzegging of mededeling is vereist, op de eerste van de kalendermaand samenvallend met of volgend op de datum waarop werknemer de pensioengerechtigde leeftijd bereikt”.

Volgens Deloitte eindigde het dienstverband dus op 17 mei 2018, toen de vrouw in de ogen van Deloitte de aow-gerechtigde leeftijd bereikte. In maart 2018 had Deloitte haar echter geschreven dat de “target retirement age was raised from 67 to 68 on 1 January 2018”. De overheid had namelijk de pensioenleeftijd verhoogd tot 68, om de pensioenen betaalbaar te houden. “This is why your retirement date went up, too.”

De weggestuurde managing director eist in kort geding dat zij weer wordt toegelaten tot haar werkplek, met doorbetaling van haar maandsalaris; totdat zij op 31 mei 2020 de aow-gerechtigde leeftijd bereikt. In de procedure komen de kantonrechter en het gerechtshof ieder tot een andere pensioengerechtigde leeftijd.

Volgens het hof is die niet hetzelfde als de aow-leeftijd, maar gaat het om de leeftijd die Deloitte en de director in 2003 hebben afgesproken. De pensioenleeftijd was op dat moment 62 jaar, met de mogelijkheid door te werken in overleg met de werkgever. In het arbeidscontract werd dus niet aangesloten bij de gangbare aow-leeftijd. Dus voor de pensioenleeftijd moet worden gekeken naar Deloittes pensioenreglement.

De arbeidsovereenkomst eindigt daarom inderdaad van rechtswege op 31 mei 2020, zoals de managing director zegt. Tenzij beide partijen een andere datum afspreken. De weggestuurde director werkt sinds medio 2018 bij Deloitte Malta.

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.