Nieuws

Internal auditor wil meer aandacht voor cultuur en gedrag

Veel internal auditors willen meer aandacht voor cultuur en gedrag. De internal auditfunctie (IAF) moet de belangrijkste interne leverancier van daaraan gerelateerd onderzoek zijn.

De raad van commissarissen en/of de auditcommissie wordt door internal auditors hierbij als belangrijke 'sponsor' gezien. Dat blijkt uit onderzoek naar de aandacht voor cultuur en gedrag in de internal auditfunctie (IAF), in opdracht van IIA Nederland en de Ledengroep Intern en Overheidsaccountants (LIO) van de NBA.

Cultuur en gedrag vormt een belangrijk onderdeel van de interne beheersing van organisaties en staat hoog op de bestuurlijke agenda, aldus het onderzoeksrapport. De onderzoeken die vanuit de internal auditfunctie (IAF) worden gedaan naar de interne beheersomgeving zijn voldoende, maar onderzoek naar voorbeeldgedrag verdient verbetering. Daarbij helpt het volgens de respondenten als IAF’s zorgen voor een "professionele relatie met de leiding" en "senioriteit en zelfstandigheid" tonen.

Auditcommissie

Ook is bekeken of en hoe cultuur en gedrag aan de orde komen in het overleg tussen IAF en auditcommissie. Binnen die commissie wordt niet heel veel aandacht aan cultuur en gedrag gegeven, stellen de onderzoekers. Daarom bevelen zij aan om een gedragskundige toe te voegen aan de auditcommissie, of in ieder geval aan de raad van commissarissen.

Voor het rapport 'Meer succes met soft controls' hebben onderzoekers Peter Bos, Johan Scheffe en Heiko van der Wijk een enquête uitgevoerd onder dertig 'chief audit executives' (CAE’s). De resultaten zijn besproken met een aantal ervaren commissarissen en tijdens een rondetafelbijeenkomst met CAE’s.

Rapport 'Meer succes met soft controls' (pdf)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.