Nieuws

Krapte op arbeidsmarkt blijft toenemen

De krapte op de arbeidsmarkt blijft aanhouden. Veel werkgevers hebben last van een personeelstekort, waaronder ook de accountantssector.

Dat meldt uitkeringsinstantie UWV in het jaarlijkse rapport 'Moeilijk vervulbare vacatures'. Vooral vacatures in de verkoop, overheid en de juridische sector blijven lang openstaan. Net als vorig jaar is ongeveer de helft van de vacatures lastig te vullen.

Het UWV noemt ook de accountantssector als sector waar het "lastig" is om vacatures te vervullen, wat volgens de uitkeringsinstantie ligt aan een imagoprobleem en de hoge werkdruk. "Hbo’ers zijn het moeilijkst te vinden, direct gevolgd door academici. Dit komt mede omdat er in de crisisjaren geen of te weinig starters zijn aangenomen. Opgemerkt wordt dat het accountantsberoep onder jongeren minder aantrekkelijk is geworden omdat met name de grotere accountantskantoren minder positief in het nieuws kwamen, maar ook vanwege de hoge werkdruk bij deze grote kantoren", aldus het UWV.

Verder merkt het UWV op dat er grote behoefte is aan mensen met kennis van rapportage-standaarden en data-analyse technieken. "Daarbij is er ook vraag naar bijvoorbeeld IT-auditors. Dit vakgebied werd aanvankelijk aangeduid als EDP-auditing (Electronic Data Processing), een specialisatie binnen het accountantsberoep. Naarmate geautomatiseerde informatiesystemen steeds vaker de verwerking van administratieve processen overnemen, willen organisaties er zeker van zijn dat de financiële verslaglegging zorgvuldig gebeurt."

Due diligence

Een nieuw moeilijk vervulbaar beroep is volgens het UWV de Customer Due Diligence-specialist. "Door strengere eisen van toezichthouders en om reputatieschade tegen te gaan, leggen banken en financiële instellingen steeds meer focus op kredietwaardigheid en het voorkomen van criminele praktijken of financiering van terrorisme. Compliance wordt steeds belangrijker. Dit vraagt om financieel experts die kunnen worden ingezet als ‘Customer Due Diligence’-specialisten (ook wel 'Know Your Customer'-specialisten).

Steeds vaker worden hiervoor nieuwe, gespecialiseerde afdelingen of teams samengesteld die onderzoek doen naar de organisatiestructuur, eigenaarschap, bedrijfsactiviteiten, de organisatieomgeving en geldstromen van een relatie. Die worden (bijvoorbeeld bij overnames) ingezet om te toetsen of een relatie mogelijk verbonden is aan witwassen, fraude of terrorisme. Vooral banken, maar ook trustkantoren, hebben hiermee te maken", aldus het UWV.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.