Nieuws

Ministerie schrapte in onderzoek Belastingdienst

Ambtenaren van het ministerie van Financiën hebben ingegrepen in een onderzoek door edp-auditors naar het achterhouden van stukken door de Belastingdienst.

De ambtenaren kregen toegang tot conceptverslagen van de onderzoekers, deden aanpassingen en schrapten passages. Dat blijkt uit e-mails en documenten die het ministerie van Financiën heeft vrijgegeven na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) door dagblad Trouw en RTL Nieuws. 

In 2013 startte de Belastingdienst met het gestructureerd opsporen van fraude met kinderopvangtoeslag door zgn. 'faciliators'. Daarvoor werd een Combiteam Aanpak Facilitators (CAF) opgezet. De strenge aanpak van een  Eindhovens gastouderbureau (project 'CAF 11') kreeg landelijke bekendheid, wegens het onrechtmatig stopzetten van de kinderopvangtoeslag bij honderden ouders. Edp-auditors deden bij de Belastingdienst vervolgens onderzoek naar de systemen van Toeslagen.

Autorisaties

De e-mails en documenten laten volgens de journalisten zien dat het ministerie in hoge mate kon bepalen wat er wel en niet onderzocht werd. Zo zou een onderzoek naar autorisaties bij Toeslagen buiten beschouwing zijn gelaten. Staatssecretaris Menno Snel schrijft daarover in een brief aan de Tweede Kamer dat ambtenaren "na afstemming met de edp-auditors" hadden besloten dat dat onderzoek "geen toegevoegde waarde" had. 

Volgens Snel bevestigen de nu vrijgegeven documenten zijn conclusie "dat er geen sprake was van beperkingen of belemmeringen in het edp-onderzoek om de systemen van Toeslagen te doorzoeken op documenten over het CAF 11-project".

Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP) zijn ontstemd over de gang van zaken en willen dat staatssecretaris Snel alsnog alle concept-rapporten van de onderzoekers openbaar maakt.

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.