Nieuws

Omzet administratieve dienstverlening 6,7 procent hoger

De omzet van de administratieve dienstverlening (accountancy, belastingadvisering en administratie) lag in het tweede kwartaal van 2019 6,7 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In de periodes hiervoor, vanaf het eerste kwartaal van 2018, was dat elk kwartaal ongeveer 5 procent.

Dat blijkt uit de omzetcijfers over de zakelijke dienstverlening die het CBS vandaag bekend heeft gemaakt.

Zakelijke dienstverlening

De omzet van de zakelijke dienstverlening lag in het tweede kwartaal van 2019 6,2 procent hoger dan een jaar eerder. Vorig kwartaal was dat nog 6,8 procent. De omzet is inmiddels 25 kwartalen achter elkaar groter dan een jaar eerder. De omzet lag voor het laatst lager in het eerste kwartaal van 2013.

De omzet van de IT-dienstverleners was 7,0 procent hoger dan een jaar eerder, net als in het eerste kwartaal van 2019. In het laatste halfjaar van 2018 lag de omzet ruim 8 procent hoger.

Bij de uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling was in het tweede kwartaal van 2019 de omzet 5,8 procent groter. De omzet in deze branche ligt daarmee nog steeds hoger, maar het verschil wordt wel steeds kleiner. De laatste keer dat het verschil in omzet lager was dan 5,8 procent is tien kwartalen geleden, in het vierde kwartaal van 2016 (4,6 procent).

Bij de architecten lag de omzet 3,4 procent hoger, een aanzienlijk kleinere omzetontwikkeling dan de 9,7 procent in het eerste kwartaal. De architectenbranche is binnen de zakelijke dienstverlening een relatief kleine bedrijfstak, waardoor fluctuaties in de omzetontwikkeling eerder optreden.

Ondernemersvertrouwen neemt toe, personeelstekort groeit

Het ondernemersvertrouwen van de zakelijke dienstverleners stijgt in het derde kwartaal van 2019 naar een waarde van 15,3. Een kwartaal eerder was dit nog 13,0. Wel blijft het vertrouwen achter bij 2017 en 2018, toen de jaargemiddelden respectievelijk op 18 en 19 uitkwamen.

35 procent van de ondernemers in de zakelijke dienstverlening ziet een tekort aan personeelskrachten als belemmering voor de activiteiten. In het eerste halfjaar van 2019 was dit nog 33,9 procent. Van alle branches is het personeelstekort in de zakelijke dienstverlening het grootst.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.