Nieuws

Onderzoekers pleiten voor 'audit board' bij oob-controles

Onderzoekers Herman van Brenk en Remko Renes van Nyenrode Business Universiteit pleiten voor de instelling van een 'audit board', voor de accountantscontrole van organisaties van openbaar belang (oob's).

De twee universitair docenten aan Nyenrode zien de 'audit board' als een instantie zonder winstoogmerk, die de controle van oob’s kan verzorgen. Dat moet de onafhankelijkheid van de accountant bij de controle van zulke beursfondsen ten goede komen.

Voordeel is dat de huidige accountantskantoren het grootste deel van de wettelijke controles blijven verrichten, aldus de wetenschappers. Die kantoren leveren voor een aantal jaren een deel van de mankracht voor de audit board, waarna de betreffende accountants naar hun eigen kantoor terugkeren. Van Brenk en Renes menen dat daarmee wederzijds expertise wordt uitgewisseld en opgebouwd. De audit board moet daarnaast voor een flink deel bestaan uit een permanente staf van experts.

De onderzoekers lichten hun idee toe in het jongste nummer van het magazine Accountant. Volgens Van Brenk is de instelling van de audit board vooral gericht op het aanpakken van het commerciële vraagstuk. "Het zogenaamde 'dienen van twee meesters', is het essentiële aspect dat we proberen aan te pakken. Of de accountant daadwerkelijk twee meesters dient is niet aan de orde, want in de perceptie van mensen is dat wel het geval."

Geen staatsomgeving

Renes benadrukt dat een belangrijk uitgangspunt voor het idee is om gebruik te maken van de kracht en kennis van de huidige accountantsorganisaties. "Het is voor ons zo klaar als een klontje dat je de accountantscontrole niet in een staatsomgeving kunt onderbrengen en dan wereldwijd controles van multinationals kunt organiseren. Dat is onmogelijk. De infrastructuur is daarvoor echt ongeschikt."

Er is veel belangstelling voor het idee van beide onderzoekers. Die doen echter geen uitspraken over de verdere implementatie van hun voorstel. "Dat is in principe niet aan ons als wetenschappers", aldus Renes. Hij geeft wel toe dat aan de invoering nog de nodige haken en ogen zitten. "De discussie is dus nog lang niet ten einde."

Het idee van de audit board is nader uitgewerkt in een wetenschappelijk artikel dat Van Brenk en Renes hebben geschreven met professor Gregory Trompeter van de University of Central Florida. Dat artikel is net online gepubliceerd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.