Nieuws

RB: Voorgestelde regels ATAD2 onwerkbaar

Het Register Belastingadviseurs (RB) vindt dat het wetsvoorstel ATAD2 de praktijk opzadelt met een onwerkbare situatie. Het wetsvoorstel implementeert de tweede EU-richtlijn ter bestrijding van belastingontwijking en moet een einde maken aan structuren waarbij bedrijven belasting ontwijken door gebruik te maken van de verschillen in belastingstelsels van landen, de zogenaamde hybride mismatches.

Sylvester Schenk, directeur fiscale zaken van het RB: "Het voorstel volgt uit Europese regels en moet worden geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving. Maar veel regels zijn wel erg lastig voor de praktijk, die straks veel toetsen moet uitvoeren om een juiste aangifte te kunnen indienen. Een goede toelichting over de doelmatigheid van die onwerkbare situatie ontbreekt helaas."

Adjay Pahladsingh (Commissie Wetsvoorstellen van het RB): "Enkele van de voorgestelde regels zullen het mkb nauwelijks raken. Maar situaties met vaste inrichtingen komen in de praktijk wél vaker voor. De onderzoeksplicht waar de mkb-praktijk straks mee wordt geconfronteerd, zorgt voor een aanzienlijke toename van administratieve lasten."

'Bewijslastverdeling omgedraaid'

"Wat ook opvalt is dat de bewijslastverdeling omgedraaid lijkt te worden", zegt Pahladsingh. "De belastingplichtige moet in de administratie gegevens opnemen waaruit blijkt of de maatregelen tegen hybride mismatches van toepassing zijn. Dat strookt niet met de bestaande regels omtrent de bewijslastverdeling, waar belastingplichtigen de bewijslast hebben voor het bestaan van kosten die zij in aftrek brengen en de Belastingdienst voor beperkingen c.q. uitsluitingen. De positie van de Belastingdienst wordt hierdoor, ten koste van de positie van de praktijk, versterkt. Geen goede zaak wat ons betreft!"

» Reactie RB op het wetsvoorstel ATAD2

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.