Nieuws

Belastingdienst geeft grote groep ondernemers uitstel eHerkenning

De Belastingdienst geeft een groep van ongeveer 24 duizend ondernemers uitstel tot 1 juli voor de aanschaf en verplichte aangifte met eHerkenning.

In een persbericht van de Rijksoverheid staat dat het uitstel geldt voor "ondernemers die overstappen naar Mijn Belastingdienst Zakelijk en daarvoor eHerkenning moeten aanschaffen, maar ook voor ondernemers die voortaan bijvoorbeeld een fiscaal dienstverlener of marktsoftware inzetten om aangifte te doen".

Het overgrote deel van de 2,2 miljoen ondernemers besteedt het doen van hun belastingzaken uit of gebruikt hiervoor administratiesoftware. Dit geldt ook voor eenmanszaken; zijn kunnen blijven inloggen met DigiD. Het uitstel wordt door de Belastingdienst automatisch verleend. Ondernemers die dit aangaat ontvangen hierover binnenkort een brief.

eHerkenning is door de Rijksoverheid ontwikkeld om de betrouwbaarheid en veiligheid van de gegevensuitwisseling tussen het bedrijfsleven en (semi)overheidsorganisaties te vergroten en is sinds 1 januari verplicht. De invoering van eHerkenning stuitte echter op de nodige kritiek. Er zou verzet tegen het systeem zijn bij flink wat ondernemers, Kamerleden, werkgeversorganisaties, vakbonden en ook binnen de fiscus zelf, onder meer omdat ondernemers het systeem zelf moeten aanschaffen voor ongeveer 45 tot 50 euro per jaar.

Ook de regeringspartijen vinden dat de fiscus het systeem te snel heeft ingevoerd en zich daardoor niet aan de wet houdt, onder meer omdat het wetsvoorstel over eHerkenning nog behandeld moet worden in de Tweede Kamer, wat komende week gaat gebeuren in het debat over de 'digitale overheid'. Daar zal ook worden gesproken over een mogelijke vergoeding voor de kosten van eHerkenning.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.