Nieuws

'Belastingklimaat Nederland kost wereld jaarlijks 22 miljard euro'

Belastingconstructies die gebruikmaken van Nederland als fiscale tussenstop, bijvoorbeeld door middel van brievenbusfirma's, kosten de rest van de wereld jaarlijks 22 miljard euro aan ontweken belastingopbrengsten.

Dat stelt de Tilburgse hoogleraar Arjan Lejour in een artikel in dagblad Trouw. Lejour onderzocht hoe geldstromen van voornamelijk multinationals via dochterondernemingen door Nederland worden gesluisd. De gastlanden van de dochterondernemingen lopen daardoor geld mis.

Volgens Lejour is dat "maatschappelijk onwenselijk" omdat de brievenbusfirma's tegen de geest van de wet indruisen. "De brievenbusfirma’s die dit doorsluizen mogelijk maken, hebben geen enkele andere functie dan het ontwijken van belasting", zegt Lejour. Nederland zou ook bijna niets overhouden aan het faciliteren van dit soort constructies.

Vanaf 2021 moet er belasting worden afgedragen over bedrijfswinsten over intellectueel eigendom die via Nederland naar een erkend belastingparadijs gaan. Dat scheelt volgens Lejour ongeveer 10 procent aan internationale belastingontwijking via Nederland, maar volgens de hoogleraar moet Nederland meer doen, door bijvoorbeeld ook te gaan heffen op andere landen. Dat kan weliswaar ten koste gaan van ons vestigingsklimaat voor bedrijven, maar Lejour vindt dat Nederland "wel iets goed te maken" heeft na zo lang een belangrijke rol te hebben gespeeld bij belastingontwijking.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.