Nieuws

Ed Nijpels: 'Organiseer een conferentie Accountant & Parijs'

Accountants zouden meer aandacht moeten geven aan klimaatrisico's. Dat zegt Ed Nijpels in het EY-magazine EYe on Finance. "Mijn advies: organiseer een grote conferentie 'Accountant & Parijs' en exploreer daar wat er nodig en mogelijk is."

Nijpels wist vorig jaar 150 partijen te verenigen achter het klimaatakkoord. De oud-bewindsman is "natuurlijk" trots op het akkoord. Eerdere kabinetten hebben "heel fragmentarisch" gewerkt aan het klimaatprobleem en Nederland is van alle landen "het verst verwijderd van de klimaatdoelen voor 2020".

"De opdracht was nu om met een goed doordacht en samenhangend plan te komen en daar is aan vijf klimaattafels heel hard aan gewerkt. Let wel, er staat echt heel veel op het spel. Deze transitie is vergelijkbaar met de impact van de industriële revoluties van meer dan honderd jaar geleden. Precies daarom is het essentieel dat alle partijen aan tafel zaten. Het is internationaal echt een unicum dat we dat op deze manier voor elkaar hebben gekregen."

Nijpels prijst de Nederlandse financiële sector. "Onze financiële sector wordt echt gezien als een trendsetter in het omgaan met klimaatdoelen. En dat valt niet los te zien van de rol die De Nederlandsche Bank heeft. Recentelijk noemde president Klaas Knot het klimaatrisico de grootste bedreiging voor de stabiliteit van de financiële sector. Zo'n stevig statement vindt weerklank. En inmiddels heeft DNB ook stresstesten ontwikkeld voor klimaatrisico."

Accountants

Accountants zouden volgens Nijpels meer aandacht moeten geven aan de klimaatrisico's. "Al was het maar vanuit de gedachte dat een onderneming alleen continuïteit heeft als het management adequaat inspeelt op dit thema en hun afnemers daarmee tegemoet komt. Accountants kunnen daarop toezien en er signalen over afgeven. Mijn advies: organiseer een grote conferentie 'Accountant & Parijs' en exploreer daar wat er nodig en mogelijk is."

Publieke managementletter

Nijpels neemt dinsdag 21 januari een publieke managementletter over klimaatverandering van de NBA in ontvangst tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de beroepsorganisatie in Baarn.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.