Nieuws

Flinke groei crowdfunding in 2019

Financiering via crowdfunding groeide in Nederland in 2019 met 21 procent naar 321 miljoen euro, verdeeld over 3.284 projecten. Het aantal crowdfundingprojecten groeide daarmee in het afgelopen jaar met 18 procent.

Dat meldt Crowdfundmarkt.nl, op basis van informatie van alle AFM-geregistreerde crowdfundingplatformen. Vastgoedleningen nemen op de Nederlandse crowdfundmarkt een steeds dominantere positie in, met een kwart van de totale funding: 77 miljoen euro. Een derde daarvan werd opgehaald door particulieren.

Die vinden sowieso steeds vaker de weg naar crowdfunding voor financiering van hun plannen. In 2018 waren er nog 'slechts' 590 particuliere initiatiefnemers, in 2019 is dit aantal bijna verdrievoudigd tot 1.440. Deze groep was dit jaar goed voor 34 miljoen euro aan projecten (ten opzichte van 13 miljoen euro in 2018). Een groeiend aantal crowdfundingplatformen richt zich ook uitsluitend op particulieren die op zoek zijn naar funding.

Net als in 2018 was duurzaamheid ook vorig jaar een belangrijk thema, aldus Crowdfundmarkt.nl. Het aantal duurzame energieprojecten daalde echter wel iets, van 127 projecten in 2018 naar 105 in 2019.

Andere getallen

De website CrowdfundingCijfers.nl maakt ook melding van flinke groei, maar stelt dat vorig jaar via crowdfunding liefst 424 miljoen euro is opgehaald; 29 procent meer dan in 2018. Ondernemingen haalden in totaal 387 miljoen euro op, 91 procent van het totaalbedrag. Gemiddeld zamelde een bedrijf 148.000 euro in. 

Volgens deze site werden in 2019 meer dan 13.087 projecten en ondernemingen succesvol gefinancierd. Met name het aantal maatschappelijke projecten groeide fors, tot 63 procent van alle via crowdfunding gefinancierde projecten.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.