Nieuws

Minder belangstelling voor spaar-bv

Het oprichten van een spaar-bv wordt minder aantrekkelijk door aanpassing van het belastingregime voor box 3. Een wetsvoorstel hiervoor wordt in de zomer van 2020 verwacht en zou per begin 2022 van kracht worden.

Dat meldt het FD. De belangstelling voor opzet van een spaar-bv, een besloten vennootschap gericht op het onderbrengen van het spaarsaldo van vermogende particulieren, neemt inmiddels af, zo lijkt het. "Het aantal bv's dat we om die reden afgelopen kwartaal hebben opgericht, is de helft van vorig jaar" stelt  Coen Verhagens van financieel dienstverlener Firm24 tegenover de krant.

In het wetsvoorstel wordt volgens het FD nog altijd uitgegaan van een fictief behaald rendement, maar wordt wel onderscheid gemaakt naar hoe het belegd is. Al het spaargeld krijgt daarbij een forfaitair rendement van slechts 0,09 procent.

Experts verwachten dat particulieren om die reden nauwelijks nog de moeite zullen nemen om een spaar-bv op te richten. "Het rendement waar de fiscus vanaf 2022 mee rekent is immers zo laag, dat het niet meer loont om een bv in de lucht te houden", aldus het FD. "Daarvoor moeten immers ook kosten worden gemaakt voor bijvoorbeeld een boekhouder."

Ondernemers in het mkb sparen flink, blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.