Nieuws

'Schade aan Britse economie door brexit nu 130 miljard pond'

De brexit is volgens economen van financieel persbureau Bloomberg tot nu toe een kostbaar proces. Zij becijferden dat de Britse economie tot nu toe 130 miljard pond (153 miljard euro) schade heeft opgelopen, en dat cijfer wordt in de komende tijd nog hoger.

Volgens de economen van Bloomberg lopen vooral de investeringen door ondernemers terug sinds het referendum in 2016. De onzekerheid over de exacte vertrekdatum en het uitblijven van duidelijkheid over de deal die het VK moet sluiten met de EU zouden de economische groei sindsdien gehalveerd hebben.

De economen verwachten daarbij dat de kosten in de komende tijd nog flink zullen oplopen. Ondanks de verkiezingszege van premier Boris Johnson schat Bloomberg dat de schade eind 2020 opgelopen zal zijn tot 200 miljard pond (235 miljard euro).

Bloomberg maakte voor de berekeningen gebruik van data van de andere landen uit de G7 en de EU. Historisch gezien is de economische groei van die landen sterk verbonden met elkaar, maar sinds het brexitreferendum is die trend duidelijk verbroken en loopt het VK flink achter bij de rest. Zonder de brexit zou de Britse economie momenteel ruim drie procent groter zijn.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.