Nieuws

Accountants beboeten medewerkers voor niet naleven regels

Medewerkers van accountantskantoor PwC zijn beboet omdat ze zich niet hebben gehouden aan de regels voor beleggingen.

Dat bevestigt PwC na berichtgeving in Het Financieele Dagblad. Het gaat bij PwC om boetes van enkele duizenden euro's per persoon. Ook bij EY zijn sancties aan medewerkers opgelegd, maar het is niet bekend hoe hoog de boete is.

De medewerkers zijn beboet na strengere controles van de regels die voor onafhankelijkheid gelden. Accountants moeten onafhankelijk te werk gaan volgens de wet. Kantoren hebben daarvoor regels opgesteld. Medewerkers van accountantskantoren moeten bijvoorbeeld beleggingen tijdig melden. Ook mogen controleurs van de boeken niet beleggen in bedrijven waarvan ze de boeken controleren.

Bij PwC werden 271 medewerkers doorgelicht, van wie twintig een overtreding hadden begaan. De helft van hen werd beboet, de rest kwam er met een schriftelijke berisping vanaf. In negentien gevallen ging het om een niet juiste of tijdige registratie van beleggingen. PwC heeft een partner belast met het naleven van de regels.

Administratieve onvolkomenheden

Bij EY werden 48 partners en 133 overige medewerkers gecontroleerd. Vijf partners werden bestraft voor administratieve overtredingen, zoals het niet goed melden van beleggingstransacties. Daarvoor hebben zij een waarschuwing of aantekening in het dossier gekregen. Twee van de vijf bestrafte partners kregen een geldboete. Het kantoor wil niet zeggen hoe hoog de geldboete is. 29 andere medewerkers kregen een waarschuwing of een aantekening in hun dossier. Volgens een woordvoerder gaat het alleen om administratieve onvolkomenheden en zijn er geen overtredingen van de onafhankelijkheid van medewerkers.

Bij KPMG en Deloitte, twee andere grote kantoren, zijn ook overtredingen geweest, maar die willen ook niet tegen de krant zeggen welke straffen zijn opgelegd.

Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) laat weten verder niet inhoudelijk te reageren op de overtredingen bij de kantoren. Volgens de AFM vallen de regels over onafhankelijkheid van controle onder het toezicht van de NBA. De beroepsorganisatie stelt niet over beleid binnen individuele kantoren te gaan, maar moedigt werkgevers van accountants die de regels overschrijden aan daartegen op te treden.

Bron: ANP/FD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.