Nieuws

'Accountantskantoren worden vergeten bij brexit-onderhandelingen'

Britse accountantskantoren en andere zakelijke en professionele dienstverleners worden niet genoeg geraadpleegd bij de brexit-onderhandelingen.

Dat staat in een rapport van de House of Lords EU services subcommittee. "De professionele en zakelijke dienstensector is van vitaal belang voor de Britse economie en voegt naar schatting 224,8 miljard pond toe aan de Britse economie en levert ongeveer 4,6 miljoen banen op. Deze sector bestaan uit de reclame-industrie, juridische dienstverlening, marktonderzoek, accountancy, audit, architectuur, engineering, PR en managementadvies. […] Toekomstige overeenkomsten tussen het VK en de EU over de handel in diensten zullen grote gevolgen hebben voor deze sector, met name voor kleinere exploitanten. Dit onderzoek heeft aangetoond dat de regering tijdens de onderhandelingen de behoeften van deze enorm belangrijke sector over het hoofd heeft gezien."

Een van de problemen die de commissie aankaart is dat het moeilijk wordt voor bedrijven die internationaal opereren om grensoverschrijdend werk te doen als er geen duidelijke handelsovereenkomst wordt gesloten. Voor Britse accountants kan het bijvoorbeeld betekenen dat hun controlewerk op rekeningen van Britse bedrijven niet langer wettelijk wordt erkend in de EU. Daarnaast zou de Britse toezichthouder zonder overeenkomst het controlewerk van Britse accountants in de EU niet meer kunnen inspecteren.

"Het is een stuk van het raamwerk dat voor het einde van het jaar klaar moet zijn", zegt John Boulton, director of technical policy bij het Institute of Chartered Accountants in Engeland en Wales tegen de Financial Times. "De hoop is dat de meer verstandige geest zegeviert."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.