Nieuws

Ad van Gils (PwC): stap naar voren zetten om relevant te blijven

Accountants moeten hun huidige taken nog beter gaan doen, "de basis op orde krijgen", maar dat is niet voldoende, zegt PwC-voorzitter Ad van Gils in het FD. Om relevant te blijven moet de sector een stap naar voren zetten.

Controlekwaliteit gaat allereerst om de betrouwbaarheid van de cijfers en van de dossiers. "Ligt alles goed vast en helemaal volgens de regels. Dat is heel belangrijk." Maar kwaliteit gaat dieper, stelt Van Gils. "Het draait om relevantie. Als we als maatschappij meer verwachten van de accountant rond thema's als fraude, corruptie en continuïteit in onzekere tijden, dan moet de beroepsgroep een stap naar voren doen."

"Want wat nou als de dossiers straks allemaal op orde zijn en controles volgens de regels gaan, maar de maatschappij zit op andere informatie te wachten? Dan zijn de cijfers betrouwbaar, maar niet meer relevant", meent Van Gils.

Daarom moet de accountant in de gaten houden wat de maatschappij verwacht. "Regels lopen altijd achter de maatschappelijk ontwikkeling aan, als je niet nu al die maatschappelijke behoeftes volgt, dan erodeert je relevantie."

"Als we moeten voldoen aan de maatschappelijke verwachtingen, bijvoorbeeld in de extra stappen die een accountant zou moeten doen bij het opsporen van fraude, dan moeten we ook met onze klanten praten over een passender beloning", aldus Van Gils.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.