'Afsplitsingen creëren waarde voor aandeelhouders'
Beursgenoteerde ondernemingen kunnen door afsplitsingen en spin offs meer focus aanbrengen in hun kernactiviteiten. In onzekere tijden, waarin ook vaak activistische aandeelhouders een rol spelen, vormen afsplitsingen en spin offs een aantrekkelijke optie om aandeelhouderswaarde te vergroten.
KPMG analyseerde ruim veertig afsplitsingen die in de afgelopen vijf jaar wereldwijd op publieke kapitaalmarkten plaatsvonden. In 71 procent van de gevallen ging het daarbij om een spin-off, bij 16 procent van de transacties werd gekozen voor een IPO en bij 13 procent voor een combinatie van beide. Bijna 40 procent vond plaats in de Verenigde Staten, 20 procent in Europa en 13 procent in het Verenigd Koninkrijk.
Een carve-out geeft aandeelhouders ook de mogelijkheid hun investering in de spin off te behouden of te verkopen. Op deze manier zijn zij in staat hun portfolio te optimaliseren. Uit het onderzoek blijkt dat afsplitsingen met name plaatsvonden in de financiële dienstverlening. De meeste carve-outs namen zes tot twaalf maanden in beslag, van de eerste aankondiging tot de uiteindelijke notering aan de beurs. Zo’n 20 procent van de transacties had slechts zes maanden nodig.
Zekerheid voor aandeelhouders
"Een van de belangrijkste troeven van spin-offs is dat ze zekerheid bieden", zegt Ruben Rog, partner bij KPMG Capital Markets. "Spin-offs zijn in principe niet onderhevig aan marktrisico's. Na goedkeuring door de aandeelhouders krijgt het nieuwe beursbedrijf zijn eigen leiderschap en kan het onafhankelijk verder gaan."
Nu de markten zich enigszins van corona herstellen, zijn veel bedrijven volgens Rog bezig bedrijfsstrategieën en portefeuilles te heroverwegen. "De focus ligt hierbij met name op het versterken van de balans om toekomstige marktverstoringen te kunnen opvangen, kosten te kunnen verlagen en de operationele efficiëntie te kunnen vergroten."
In de analyse heeft KPMG ook gekeken naar de ontwikkeling van de koers van het aandeel na het voltooien van de carve-out. Daaruit blijkt dat na een periode van twaalf maanden een transactie waarbij de afgesplitste onderneming op eigen benen staat, succesvoller is dan een transactie waarbij de oorspronkelijke eigenaar controle houdt.
Gerelateerd

Aandeelhouders dwingen BAM en PostNL tot openheid over benoeming accountant
Aandeelhouders hebben BAM Groep en PostNL gedwongen tot het geven van meer inzicht rondom de voorstellen tot benoeming van de controlerend accountant.

VEB: Weerstand aandeelhouders tegen beloning bestuurders neemt toe
De weerstand van aandeelhouders tegen het beloningsbeleid voor bestuurders neemt toe, signaleert de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Bij bijna één op de acht...

Aandeelhouders en werknemers krijgen meer te zeggen over topsalarissen
De Eerste Kamer nam deze week een nieuwe wet aan die beursgenoteerde bedrijven ertoe verplicht nauwkeuriger verslag te doen van hoe hun loonbeleid aansluit op de...

Eumedion: 'Controleverklaring steeds informatiever, aandeelhouders kritischer'
De controleverklaring van accountants wordt langzaamaan steeds informatiever voor beleggers. Daarnaast verzetten aandeelhouders zich steeds vaker tegen bestuursvoorstellen.
Eumedion: extra meldingsplicht aandeelhouders niet noodzakelijk en disproportioneel
Eumedion is tegen de invoering van een extra 2 procent-meldingsdrempel voor aandeelhouders van beursgenoteerde ondernemingen. Volgens de koepel van institutionele...