Nieuws

Duitsland verscherpt financieel toezicht na Wirecard

De Duitse regeringspartijen hebben overeenstemming bereikt over een pakket maatregelen om het financiële toezicht te verscherpen, naar aanleiding van de omvangrijke fraudezaak bij betalingsdienstverlener Wirecard.

Dat meldt persbureau Reuters, op basis van inzage in regeringsdocumenten. Berlijn zou onder meer van plan zijn om beurstoezichthouder BaFin extra macht te geven om controles uit te voeren en eisen dat beursgenoteerde bedrijven voortaan om de tien jaar van accountant wisselen. NBA-directeur Berry Wammes refereerde in een recente column al aan voorstellen van het Duitse ministerie van Financiën om de onafhankelijkheid van de accountant te versterken.

Wirecard stortte in juni in elkaar toen bleek dat er bijna twee miljard euro op de balans kwijt was en mogelijk nooit had bestaan. Daarnaast had het bedrijf 3,5 miljard euro aan schulden. Oud-topman Markus Braun en andere voormalige bestuurders van Wirecard zijn gearresteerd op verdenking van onder meer witwassen, boekhoudfraude en vervalsing. Chief operating officer Jan Marsalek van Wirecard is nog altijd voortvluchtig.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.