Nieuws

Familiebedrijven investeren minder door belasting op niet uitgekeerde winsten

De crisisbestendigheid van familiebedrijven wordt ondermijnd door de 'bouwstenennotitie', waarin wordt voorgesteld om belasting te heffen op niet uitgekeerde winsten. Bijna zestig procent van de familiebedrijven verwacht dat het voortbestaan van hun onderneming door de plannen in gevaar komt.

Dat stellen onderzoekers op basis van resultaten uit het RSM-Nyenrode Familiebedrijven-onderzoekspanel, waaraan zeventig grotere familiebedrijven deelnemen. Bijna negentig procent van de familiebedrijven vreest dat de voorstellen uit de bouwstenennotitie zullen leiden tot minder bedrijfsinvesteringen.

De notitie 'Bouwstenen voor een beter belastingstelsel', die staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën in mei van dit jaar aanbood aan de Tweede Kamer, adviseert onder meer om jaarlijks een belastingheffing in te voeren over niet uitgekeerde winsten. Volgens Roberto Flören, hoogleraar familiebedrijven aan Nyenrode, zal deze voorgestelde belastingheffing "zeker ten koste gaan van de investeringen in het familiebedrijf". Uit het onderzoek blijkt dat 88 procent van de familiebedrijven het grootste deel van de gerealiseerde winst gebruikt om nieuwe investeringen te doen.

Bedrijfsopvolging

De bouwstenennotitie doet ook voorstellen tot het versoberen van de bedrijfsopvolgingsregeling. Zo wordt gesuggereerd om de doorschuifregeling voor de inkomstenbelasting af te schaffen en om vrijstellingen voor erf- en schenkbelasting af te schaffen of sterk te verminderen.

"Deze beleidssuggestie zal voor 44 procent van de familiebedrijven aanleiding zijn om te kiezen voor een versnelde bedrijfsoverdracht naar hun opvolger", stelt Laura Bles-Temme, head of Tax bij RSM. "Ook verwacht 58 procent van de familiebedrijven dat het voortbestaan van hun onderneming in gevaar komt wanneer de verschuldigde belasting na vererving uit de onderneming moet worden gehaald."

56 procent van de familiebedrijven denkt dat afschaffing van de bedrijfsopvolgingsregeling zal leiden tot uitstel van de bedrijfsoverdracht.

RSM-Nyenrode onderzoek 'Bouwstenennotitie bedreigt crisisbestendigheid familiebedrijf'.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.