Nieuws

NBA Impact Challenge: 'Accountants zijn gewoon eerlijk'

De NBA is gestart met gastlessen aan middelbare scholen, universiteiten en hogescholen. De gastlessen zijn onderdeel van de NBA Impact Challenge, de voorlichtingscampagne over het accountantsberoep. “Ik wil liever ondernemen. Maar dan heb je wel een accountant nodig.”

De gastlessen worden dit najaar deels online en deels live in de klas gegeven, afhankelijk van de mogelijkheden en de maatregelen in verband met het coronavirus. Het campagnemateriaal van de Impact Challenge is in de zomer verder aangepast voor online gebruik. Uitgangspunt is altijd om scholieren en studenten zelf te laten ervaren waar het accountantsberoep over gaat en met welke dilemma’s een accountant te maken krijgt.

Online

Accountant in opleiding Ilias Aazzam, senior auditor bij EY, verzorgt een online gastles aan de Tilburg University, waar zo’n 85 studenten aan deelnemen. Max Doomernik, als projectmanager bij Soapbox intensief betrokken bij de NBA Impact Challenge, opent de online meeting. Er wordt zowel gebruik gemaakt van Zoom als van een YouTube livestream, met mogelijkheid voor het stellen van vragen via een chatbox.

Ilias wordt geïntroduceerd via een video, waarin hij meer vertelt over zijn motieven om accountant te worden, het dagelijks werk en de rol van de accountant als vertrouwenspersoon, zowel van organisaties als het maatschappelijk verkeer. Hij heeft daarnaast een diversiteitsnetwerk opgezet, want Ilias wil liever "impact maken dan knaken".

Hij realiseert zich dat het accountantsberoep de laatste jaren niet altijd positief in het nieuws is geweest. Juist daarom vindt hij het van belang om objectieve voorlichting te geven "over dit mooie beroep". De studenten bevragen hem vervolgens over zaken als de benodigde vaardigheden, hoe de werkweek van een accountant eruit ziet, of het werk eentonig kan zijn en welke doelen Ilias zelf heeft. "Eerst de RA-titel halen", geeft hij aan. Hoe zijn de verdiensten als accountant, wordt ook gevraagd. "Het is goed verdienen, maar ook hard werken", erkent Ilias Aazzam.

Vervolgens gaan de studenten online aan de slag met de praktijkcase van DJ Nicolas Baker, zijn manager en zijn accountant. Ilias loopt via Zoom 'digitaal rond' om mee te kijken en te zien hoe de studenten zelf in de rol van accountant kruipen. Na afloop benadrukt hij dat het belangrijk is om als accountant dicht bij jezelf te blijven en ook te leren van de fouten die je maakt. "Door fouten te maken ontwikkel je jezelf."

Live

Bij het Ichthus College in Veenendaal is een live gastles nog wel mogelijk. De twaalf deelnemende leerlingen uit 4 havo vormen een zogenaamde businessclass, aldus docente Jeanine van der Linden. "Ze hebben veel belangstelling voor het ondernemerschap, vaak zijn hun ouders ondernemers. Ze hebben les gehad in boekhouden en weten al heel wat van bedrijfsadministratie."

In de klas zitten zes jongens en zes meisjes van vijftien en zestien jaar oud. "Wat doet een accountant?" vraagt Max Doomernik, die ook bij deze gastles de aftrap geeft, aan het gezelschap. "Administratie bijhouden" en "advies geven", wordt genoemd als antwoord. Maar ook: "Iets bedenken waardoor je minder belasting hoeft te betalen?"

NBA-ambassadeur Awes Khawaja woont en werkt in Veenendaal. Na een aantal jaren bij big four-kantoren richtte hij zijn eigen onderneming op. Enthousiast vertelt hij aan de klas hoe, maar vooral waarom hij accountant wilde worden. "Ik was 25, 26 jaar en mocht bij hele grote bedrijven meekijken. Miljoenen gaat het dan om." Hij vertelt ook over een groot fraudeonderzoek ("ik mag de naam niet noemen") waarbij hij betrokken raakte. "Waarom zou je een accountant uitnodigen en jezelf laten controleren als je fraude pleegt?", zo wordt gevraagd. Awes legt uit dat een controle vaak wettelijk verplicht is. Maar de vragensteller laat zich daardoor niet uit het veld slaan en benadert de zaak van de andere kant: "Waarom zou je dan nog fraude plegen, als je toch weet dat er een accountant langskomt?" Goede vraag, aldus Awes, waarna een gesprek over hebzucht ontstaat.

Deborah vraagt zich af of je niet als accountant heel snel aandelen zou moeten kopen, voordat de jaarcijfers openbaar worden. Awes legt uit dat dat niet mag en vertelt over beroepsethiek. "Ik heb ook een eed afgelegd." Dat maakt indruk. "Accountants zijn gewoon eerlijk", zegt een van de meisjes.

Luuc vraagt voor welk bedrijf Awes graag zou willen werken. Awes, fan van Ajax, zou een voetbalclub wel interessant vinden. "Wat moet je eigenlijk controleren bij een voetbalclub?", wordt gevraagd. Awes legt uit dat spelers het kapitaal van de club vormen. Maar een blessure kan de waarde van een speler of diens contract flink verminderen. "Mag de accountant dan ook meebeslissen over transfers?" Awes lacht: "Nee, dat is meer iets voor de trainer."

Privé jet

Daarna gaat de klas in groepjes van drie aan de slag met de NBA Impact Challenge. Ze lopen bijna allemaal meteen vast, als de DJ uit de casus een vraagt stelt over een privé jet. Zou financial lease iets zijn? Julia, Deborah en Anne Co googelen wat financial lease eigenlijk is. Diana, Jannita en Indy zoeken eerst een leuk vliegtuig uit. "Deze, die kost maar twee miljoen." Indy stelt voor om ook eens te kijken hoe financial lease werkt bij auto's. "Dan zal het bij vliegtuigen wel hetzelfde werken."

"Ik vind deze challenge heel leuk", zegt Dieuwe. "Toch denk ik dat ik geen accountant wil worden. Ik wil liever ondernemen. Maar dan heb je wel een accountant nodig."

Meer over de NBA Impact Challenge is te vinden via de speciale campagnewebsite. Accountants die ook belangstelling hebben om ambassadeur te worden en met jonge mensen over het vak te praten, kunnen zich aanmelden bij Judith Lieverse van de NBA (j.lieverse@nba.nl).

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.