Nieuws

Springlevend: Veel deelnemers aan tweede ronde 'slimste accountant'

Bijna honderdtwintig accountants deden op 30 oktober mee aan de tweede voorronde van de verkiezing van De Slimste Accountant 2020, onderdeel van het jubileumprogramma van de NBA.

Jurylid Arnout van Kempen waarschuwde de deelnemers al direct bij de proefvraag: “U ben tuchtrechtelijk verwijtbaar als u vals speelt”. De dappere accountants die een gooi deden naar een finaleplaats kwamen er ook bij deze tweede ronde snel achter dat brede kennis een vereiste is. Niet alleen van het accountantsvak, maar ook van thema’s als sport, politiek, geschiedenis en media.

Winnaar van de tweede ronde werd uiteindelijk de deelnemer met de fraaiste achternaam van het gezelschap: Edwin Mafficioli del Castelletto (Van Noort Gassler). Een combinatie van kennis en snel reageren maakte dat Edwin al vroeg de koppositie veroverde en die niet meer afstond. Tweede werd Koen Jansen (Stolwijk Kelderman), derde Joris Ebbers (Deloitte) en vierde Koen Jonkers (BDO). De vijfde plek (reserveplaats voor de finale) werd behaald door Wim Teeuwissen (KPMG). Allemaal mannen dus dit keer en ook allemaal openbaar accountants.

Pittig

"We zoeken echt de slimste accountant van Nederland", aldus jurylid Lukas Burgering over de moeilijkheidsgraad van de vragen. En die waren pittig. "Tel het aantal interlands van Wesley Sneijder, het aantal pianoconcerten van Mozart en het aantal olifanten dat Hannibal meenam over de Alpen bij elkaar op." En op welke dag in maart van het jaar 46 voor Christus de Romeinse dictator Julius Caesar werd vermoord (ook gij, Brutus!) moet je maar net weten. Een vaktechnische vraag over de KOR, dat ging bij de meeste deelnemers wel goed.

De laatste voorronde van De Slimste Accountant is op 6 november, opnieuw om 16.00 uur. Alleen accountants en accountancy-studenten in de fase van de praktijkopleiding mogen deelnemen, maar toeschouwers kunnen wel meekijken tijdens de verkiezing, die als Zoomsessie wordt georganiseerd. Quizmaster is opnieuw Rens Merkelbach.

De twaalf hoogst scorende accountants uit de drie voorrondes strijden op 13 november in de finale om eeuwige roem. Meer informatie, ook over de andere online events in het kader van het 125-jarig accountantsberoep, is te vinden via nba.nl/springlevend.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.